Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinet dåligt mot årets virus

Influensavaccinet biter inte på huvudvarianten av säsongens influensa. Även om du är vaccinerad så finns risk att du blir sjuk.

Annons
Människor som tillhör någon av riskgrupperna, till exempel äldre och gravida, rekommenderas att ta kontakt med sjukvården vid symptom på influensa.

Alla som är i någon riskgrupp (äldre, gravida med flera) rekommenderas av både Socialstyrelsen och landstingen att ta kontakt med sjukvården vid symptom.

– Vad som har hänt är att årets vaccin har visat sig vara mindre effektivt, berättar Hélène Englund, epidemiolog vid Folkhälso-myndigheten.

Men hon tillägger att det finns flera andra varianter av influensa som också finns ute i Sverige. Människor kan därför smittas av både ”snällare” och lite ”elakare” varianter av influensavirus.

– Vaccinet fungerar bra mot två av de tre huvud-sakliga virustyperna. Oturligt nog är det den tredje varianten, en särskild variantav viruset A (H3N2), som har blivit dominerande. Denna variant är vaccinet inte är lika effektiv emot.

Det har redan tidigare skrivits en del om att årets vaccin kan vara mindre verksamt, men fram till helt nyligen var det osäkert vilken av virusstammarna som skulle dominera i Sverige under denna säsong.

Om du är vaccinerad och ändå får influensasymptomuppmanas du att söka hjälp hos sjukvården för att få antivirala läkemedel och annan typ av hjälp.

Hongkong- viruset här igen

Årets dominerande virustyp heter A (H3N2) och är en ättling efter den gamla Hongkonginfluensan.

Hongkonginfluensan drabbade Sverige från 1968 och dödsfall rapporterades. A (H3N2) ger numera en snällare variant.Enda problemet är att årets vaccin ger dåligt skydd mot just detta virus.

Annons