Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vadbor oroliga över semestern

"Jag tänker mycket på just rånrisken", säger Vadbon Yvonne Nordling.

Annons
Flera demonstrationer sker i samband med krisen i Grekland. De ekonomiska oroligheterna gör att UD rekommenderar resenärer att ta med sig kontanter, då landets bankomater riskerar att tömmas om för många greker tar ut sina pengar.

Yvonne och Jan Nordling från Söderbärke har bokat semester till Grekland i september. Men nu funderar de att kanske avboka resan om läget inte blir bättre i den rådande bankkrisen i landet.

Utrikesdepartementet, UD, varnar resenärer för att det kan bli tomt i bankomaterna, och rekommenderar att man har med sig betalkortet och tillräckligt mycket kontanter på resan.

– Vi vill gärna åka till Grekland, då det ska vara riktigt fint där. Men fortsätter det att vara osäkert vet vi inte om vi är så sugna, säger Jan Nordling.

Det paret är mest oroliga för är det faktum att behöva resa med kontanter.

– Man vet inte hur desperata folk blir i sådana här situationer och då är det lite osäkert att vandra runt som turist. Vi får hoppas att läget hinner bli stabilare, annars tar vi till plan B, säger Janne Nordling.

Plan B är att avboka resan och i stället ta en kryssning i Medelhavet.

– Ja det är väl mycket just rånrisken jag tänker på. Och så vet man inte alls vad som kommer vara stängt eller inte. Vi får avvakta och se, säger Yvonne Nordling.

Den grekiska krisen

Det ställdes hårda budgetkrav på alla EU-länder som införde euron och Grekland klarade kraven. Det har dock i efterhand klarlagts att siffrorna från den grekiska statistikmyndigheten inte stämde.

Fram till finanskrisen kunde Grekland ändå låna pengar till samma låga ränta som andra euroländer, men i samband med krisen steg räntorna och i början av 2010 blev problemen akuta när Grekland inte kunde betala sina lån och därmed hotades av bankrutt.

Det ledde i sin tur till att EU och Internationella valutafonden, IMF, lånade ut sammanlagt 240 miljarder euro till Grekland i två omgångar, men för att få dessa lån har regeringarna i Aten lovat att skära ned på utgifterna och genomföra reformer.

Under krisåren har Greklands arbetslöshet lyft till över 25 procent samtidigt som grekernas realinkomster i snitt har reducerats med omkring en tredjedel.

Annons