Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg 70 avstängd utanför Avesta under morgonen på grund av kraftig tankbilsbrand: "Hela tanken har rämnat"

En tankbil började under natten brinna på riksväg 70 i höjd med Grönvallen norr om Avesta och brandförloppet gick fort. Föraren försökte släcka branden och fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.
Vägen är avstängd och räddningstjänsten upprättade ett säkerhetsavstånd då explosionsrisken var stor.

Annons
Brandförloppet gick fort och räddningstjänsten fick backa på grund av explosionsrisken. Bilden är ett montage.Bild: Torbjörn Wåhlin & Google Maps

Kartan anger ungefärlig position.

Tankbilens förare larmade SOS Alarm om branden klockan 02.52 under natten mot fredag. Räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut.

– Föraren fördes till sjukhus med rökskador efter att ha försökt släcka branden initialt, säger Fredrik Bäcker, vakthavande befäl vid polisen.

Räddningstjänsten kunde inte släcka branden utan lät tankbilen brinna och vägen spärrades av.

– Just nu avvaktar man, det är ingen bebyggelse i närheten eller fara för liv och hälsa. Det råder totalstopp på riksväg 70. Det är alldeles för hög explosionsrisk, säger Fredrik Bäcker vid 04-tiden.

Cirka en timme senare hade allt bränsle, enligt initiala uppgifter till räddningstjänsten runt 17 kubikmeter bensin, brunnit upp.

– Nu har hela tanken rämnat så det håller på att ge sig. Just nu är jag framme vid bilen och kollar skogen som branden spred sig till, säger Mats Hurtig, styrkeledare.

Till en början gick styrkan fram för att försöka släcka branden, men arbetet blev för farligt och avbröts.

– Vid stod på ett avstånd av 400 meter ungefär. Från början var vi på 50-75 meters avstånd från bilen men det hade gått ganska långt när vi kom fram och vi beslutade snart att vi måste backa. Det blev ingen explosion, förmodligen har säkerhetsventiler löst ut, men det var ett häftigt brandförlopp naturligtvis, säger Mats Hurtig.

Vid 05-tiden brann det fortfarande i skalet som återstod av fordonet och i skogen vid sidan av vägen, men branden var då under kontroll.

Trafiken leds om via Norberg eller Garpenberg. Prognosen var först att det gällde till klockan 07, men tiden sköts sedan fram till 14 i eftermiddag.

Texten uppdateras när vi vet mer.

Bild: Torbjörn Wåhlin
Bild: Torbjörn Wåhlin
Annons