Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsoffer får ersättning

Sambon slog och gjorde sexfilm. Nu får kvinnan som utsattes för sexuella övergrepp brottskadeersättning.

Mannen och kvinnan har levt ihop i norra länsdelen. Förra året fälldes mannen för grov kvinnofridskränkning, sexuellt ofredande och våldtäkt mot kvinnan.

Hon blev vid flera tillfällen slagen. En gång, när hon var inlåst på toaletten, hotade mannen henne genom att slå en hammare i dörren.

Mannen har även utfört sexuella handlingar på kvinnan medan hon sovit och varit kraftigt berusad, vilket är våldtäkt. Han har också spelat in det på film.

Mannen nekar till brott. Tingsrätten friade honom från en, av två, åtalspunkter om våldtäkt, men han dömdes ändå till fängelse i två år och tre månader.

Domen överklagades till hovrätten. Domstolen ändrade tingsrättens beslut på flera sätt. Mannen ansågs vara skyldig till två fall av våldtäkt och straffet skärptes till fängelse i tre år och sex månader.

Mannen överklagade, men Högsta domstolen valde att inte ta upp fallet.

Hovrätten beslutade att mannen skulle betala 140 000 kronor till kvinnan.

Men han har inte kunnat betala och kvinnan kommer nu att få pengar via Brottsoffermyndigheten i stället.

Myndigheten har höjt kvinnans ersättning till 183 500 kronor. I beslutet konstateras att hon utsatts för utomordentligt allvarliga kränkningar.