Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj vägen till Gràcia i Barcelona

Elegans, charm eller välvilja. Det katalanska ordet "gràcia" kan
översättas med olika ord beroende på sammanhang.
Men i Barcelonastadsdelen Gràcia spelar det ingen roll vilket av
orden du väljer. Alla passar.

Du har varit i Barcelona.

Du har gått och upp och ned på Ramblas. Tappat bort dig en aning i de gotiska kvarteren.

Du har solat och badat vid la Barceloneta. Kikat på det eviga bygget av la Sagrada Familia.

Kanske sett Barça spela fotboll på Camp Nou.

Rimligen har du även vandrat upp längs Passeig de Gràcia. Efter myllret och trängseln i centrum kan den luftiga avenyn som tar vid efter Plaça Catalunya erbjuda en välbehövlig paus. Där kan du titta i de exklusiva märkesaffärernas skyltfönster och förundras över Antoni Gaudis expressionistiska jugendbyggnader.

Men har du reflekterat över gatans namn?

"Vägen mot Gràcia."

Och framför allt, har du tagit dig till vägens ände?

Om inte så har du gjort ett misstag.

En speciell stadsdel

Vindruvor, basilika, sparris på burk och enorma jordgubbar. Varorna under de handskrivna ingångs- och utgångsskyltarna utanför Manel Lecinas lilla servicebutik på gågatan Carrer d'Astúries är noggrant staplade. Varje kväll tar han in dem - och varje morgon staplar han dem på nytt framför affären, som han drivit i 45 år.

Manel Lecina är numera en grånad herre, det var länge sedan han som 13-åring flyttade från Santa Caterina i Barcelonas gamla stad till Gràcia. Det här är sedan länge hans riktiga hem, och han försöker sätta fingret på vad som gör stadsdelen speciell.

- Den är annorlunda jämfört med resten av Barcelona. Det är fortfarande en stadsdel i den gamla bemärkelsen, säger han efter att ha funderat en stund.

Barcelonabornas favorit

I Gràcia finns små gågator, vackra hus och levande torg - men inga souvenirbutiker eller stora klädaffärer. Här kryllar däremot av lokal kommers. Allt från små charkuterier och hälsokostaffärer till saluhallar, moderna och omoderna barer, kaféer och restauranger.

- Här finns allt, man behöver inte åka till centrum, säger Manel Lecina.

I stället kommer folk till Gràcia. Stadsdelen som lever på grund av sina närmare 50 000 invånare - men dit andra Barcelonabor gärna tar sig en lördagskväll.

Given mötesplats

Den långa rulltrappsfärden upp från tunnelbanan går i etapper. I Barcelona förhåller man sig ständigt till berg och hav, och Gràcia ligger relativt högt på sluttningen snett nedanför berget Tibidabos topp.

Bänkarna utanför Fontana-stationen är en given mötesplats inför en helkväll i Gràcia. Men än är det bara eftermiddag. Affärerna börjar så smått att öppna efter "la migdiada", den katalanska siesta-varianten.

På torget Plaça de la Virreina hörs bara sorlet från röster. Aprilsolen filtreras genom lövverket ovanför Terra Bars uteservering men värmer ändå.

Katalansk mat

Lunchen är över, men här går det alltid att få en tallrik kallskuret med "pa amb tomàquet", det klassiskt katalanska sättet att servera bröd - med ingnuggad mogen tomat, olivolja och salt. En kall "canya" (ett glas öl) på det, och med ens spelar det ingen större roll vad klockan är.

Framåt kvällen stiger sorlet och snart finns inte en ledig stol på Terra Bar eller Virreina Bar på hörnet snettemot. Vid 22-tiden är det folk överallt, men en promenad nedför den trädkantade gatan Carrer Verdi erbjuder så många goda middagsalternativ att det alltid löser sig på plats.

Efter midnatt flyttas fokus. Målet är barerna på Plaça del Sol, en avrundning i ginrummet på Sol de nit - "Nattsolen".

En småstad i storstaden

Gràcia låter sig inte riktigt summeras. De katalanska flaggorna hänger tätt på husfasaderna och fredliga självständighetsmanifestationer är vanliga. Samtidigt är det här du kan handla i ekologiska mataffärer, äta högklassig sushi och se odubbade Hollywoodfilmer.

Kanske ligger förklaringen i historien. Stadsdelens fullständiga namn är Vila de Gràcia. Ordet "vila" betyder ungefär småstad och fungerar som en officiell påminnelse om att stadsdelen länge var just en egen stad, vilket än i dag gör sig påmint i språkbruket.

- De unga säger det inte, men vi äldre säger fortfarande "jag ska till Barcelona", säger Manel Lecina.

Hans stadsdel blir allt populärare och har förändrats rejält jämfört med när han flyttade hit.

- Mycket, väldigt mycket. Det har kommit mycket folk utifrån. Men de ändrar inte Grácia, de smälter in bra. Gràcia är Gràcia.

Fakta/Gràcia

Allmänt

Barcelona ligger i nordöstra Spanien och är den autonoma regionenKataloniens huvudstad. Kommunen har 1,6 miljoner invånare, menstorstadsområdet närmare 5 miljoner.

Gràcia-distriktet består av flera stadsdelar. En av dem är Vila deGràcia, som är den del av staden som folk i allmänhet syftar på närde pratar om Gràcia.

Stadsdelen var från början ett litet jordbrukssamhälle påsluttningen norr om det dåvarande Barcelona. På 1800-talet växtedet till att bli den viktigaste staden i anslutning till Barcelonaoch hade år 1877 cirka 33 000 invånare. 1897 införlivades Gràcia iBarcelona.

Valuta

Euro. 1 euro = 9,39 kronor.

Ta sig runt

Till Gràcia tar du dig med den gröna tunnelbanelinjen. Hoppa av påFontana, två hållplatser norr om Plaça Catalunya. Du är då mitt iGràcias smet. Det går även att närma sig Gràcia från nordost medtunnelbana. Ta den gula linjen, som bland annat passerar strandnäraBarceloneta, och hoppa av på Joanic.

Promenadvägen är det via Passeig de Gràcia cirka två kilometermellan Plaça Catalunya och Gràcias södra spets. (TT)