Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valpen Ulla ska hjälpa länsstyrelsen

Naturvårdsenheten på länsstyrelsen har fått en ny medarbetare. Det är Ulla som är endast sex månader gammal och på inskolning för sitt blivande jobb.

Annons
Valpen Ulla, här med matte Sofia Sollenberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, utbildas till att bli en mästare på att spåra björn, varg och lodjur

Ullas arbete på länsstyrelsen ska bestå i att vara besiktningshund för stora rovdjur. Utbildningen för att spåra björn, varg och lo pågår för fullt och hittills har Ulla klarat jobbet bra.

– Det innebär att framför allt när det inte är snö och vi inte ser några spår så ska hon tala om för oss om det varit ett rovdjur där eller inte och var de har gått och markera, säger matte Sofia Sollenberg som är naturvårdshand-läggare på länsstyrelsen.

Ulla är av rasen gammel dansk hönsehund. Hon är just nu under utbildning och har gått en introduktionskurs på Grimsö forskningsstation och tränat spårning under hösten.

Ulla ska också användas då tamdjur har dödats och man misstänker att det är ett vilddjursangrepp.

– Då ska hon kunna tala om för oss var djuret har gått in i hagen och var det har gått ut och markera bajs och kiss, säger Sofia Sollenberg.

Utbildningen av Ulla går i ett certifieringssystem i tre steg. Ullas första certifiering kommer att ske under försommaren.

– Träningen består av spårträning och markeringsträning på olika slags djur. De ska kunna spåra genom djurhagar fulla med kor eller får, säger Sofia.

Hittills har Ulla skött sig föredömligt och vi får säkert läsa mer om henne.

Annons