Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstertopp tror på gruvor

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, besökte på tisdagskvällen Norberg. Han menar att ny gruvdrift kan vara bra, men påpekar att det också finns problem. 

Norberg. Partiledaren hade bjudits in till Teaterbiografen i Norberg av det lokala Vänsterpartiet.

– Det är klart att det här är en del av att de börjar ladda upp inför valet, säger Jonas Sjöstedt.

Under mötet ställde åhörarna frågor och diskuterade med Sjöstedt.

– Vi pratade mycket i kväll om våra hjärtefrågor, att vi vill ta bort de privata vinsterna i välfärden och vår politik för fler arbeten, att i stället för att sänka skatten ska vi investera i grön energi, i bostadsbyggande, i bra kommunikationer och sånt, säger han.

Hur ser du på Vänsterpartiets möjligheter i Norberg?

– Norberg är en kommun där vi traditionellt gör bättre val än i riket som helhet. Och det är klart att vi hoppas gå fram både i riksdagsvalet och kommunalvalet, säger han.

Är Vänsterpartiets politik bra för Norberg?

– Ja, det är den absolut. Om man tar det här med förhoppningarna om att få fart på gruvdriften igen, som jag tror har stora möjligheter, så skulle vår politik innebära att kommunen får något tillbaks. I dag får ju de gruvorter som producerar ganska lite skatteintäkter och möjligheter att växa i takt med det. Vi har ju lagt förslag som gör att man skulle ha en mineralavgift som återförs till gruvregionen och det är klart att en kommunen där man får fart på gruvnäringen igen skulle vara en stor vinnare på en sån politik, säger han.

Är du positiv till utvecklingen av gruvor?

– Ja, det är klart att det kan vara bra med nya gruvor. Men, för det första måste man få del av vinsten, alltså att man får tillbaka pengar på det med mineralavgiften. Och för det andra måste vi skärpa miljökraven för det finns oseriösa bolag i dag som lämnar miljöproblemen efter sig, säger han.

Jonas Sjöstedt fick också diskutera kultur i Norberg.

- Det var rätt intressant för det var mycket om kulturpolitik och kulturens betydelse för mindre orter, för viljan att bo kvar, säger han.

ANDERS JANSSON

[email protected]