Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar på svar om SFI-haveri

Annons

Hundra personer står i kö för att börja på SFI i Fagersta. Verksamheten bedrivs i Olympen.

Frågorna kvarstår, men de högsta politiskt ansvariga tiger.

I juni stod mer än 100 personer i kö för att börja Svenska för invandrare, SFI. Två tredjedelar har köat så länge att kommunen bryter mot lagen. Men framförallt så försenas ju deras möjligheter att komma i egen försörjning. Efter två år går annars försörjningsansvaret över från staten till kommunen.

Att människor dessutom far illa och riskerar att passiviseras gör saken än värre. Att dra ner så kraftigt på SFI är att flytta högre kostnader framför sig.

Helt obegripligt då kommunen, efter att regering och Vänsterpartiet kommit överens, fått pengar just för att göra extra insatser för integrationen. Hela 48 miljoner kronor fick kommunen extra, men istället för att använda dem väljer man att redovisa ett överskott på 43,2 miljoner.

Det som hänt är att en tredje utredning sjösatts och förbundschefen sparkats. Men inte ens detta ges klara besked om; blir det ännu ett dyrt utköp eller löser man det på annat sätt?NVU:s ordförande Ola Wahlsten har varit helt osynlig under denna process; när ska det politiska ansvaret tas för detta haveri?

Stig Henriksson

Riksdagsledamot (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons