Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vår dröm är att ha ett gemensamt företag”

Utbildning är flera gånger vägen ut ur arbetslöshet. Det tror arbetssökande Fagerstabon Linus Eriksson, en av dem som besökte mässan på Folkets hus i tisdags.

Annons
Ett par hundra personer besökte utbildningsmässan på Folkets hus i Fagersta i tisdags. ”Jag söker nog tio jobb i månaden”, säger Fagerstabon Jesper Eriksson (gul jacka), som var där med sin bror Linus Eriksson. Yrkesakademin, Lernia, Bergslagens folkhögskola, Färna folkhögskola och Sommarlovsentreprenörerna fanns bland utställarna.

Arbetslösheten ökade i både Fagersta och Norberg för januari månad jämfört med samma månad förra året, enligt ny statistik från arbetsförmedlingen.

I januari hade Fagersta 814 öppet arbetslösa eller personer inskrivna i program med aktivitetsstöd. I Norberg var motsvarande siffra 304 personer och i Skinnskatteberg 166 personer.

24-årige Fagerstabon Linus Eriksson har varit utan arbete i tre år. Tisdagens utbildningsmässa är bra för en arbetssökande, tycker han.

– Det är bra att komma hit och se vad som finns. Man träffar ju personerna på de olika utbildningsföretagen, och får en bra bild av vad de gör, säger han.

Både han och brodern Jesper Eriksson, 20 år, var främst fokuserade av Yrkesakademin, som bland annat utbildar maskinförare.

– Vår dröm är att ha ett gemensamt, eget företag som skövlar skog, säger Jesper Eriksson och fortsätter:

– Jag har jobbat som skogsmaskinförare tidigare men nu är jag arbetslös. Jag är intresserad av någon utbildning om det finns någon bra.

De lokala industriernas efterfrågan på rätt kompetens har varit ett motiv bakom mässan, berättar Lena Pfeiffer, arbetsförmedlare i Fagersta.

– Efter industrimässan i höstas har arbetsgivare efterfrågat utbildad personal. Och besökarna på mässan kan komma hit och se vilka vägar man kan gå, säger hon och fortsätter:

– Syftet med mässan är att hitta en utbildning man vill gå, bli mer anställningsbar och att i förlängningen hitta till det jobb man vill ha.

Atlas Copco, Seco Tools, och andra verkstadsföretag i Fagersta har stora behov av personal med rätt utbildning, menar Erland Johansson på Yrkesakademin, som deltog på mässan.

– De har svårt med detta. Och jag tror att utbildning kan vara nyckeln in till industrin, som i sin tur kan vara en väg mot jobb. Industrin är en stor del av den lokala arbetsmarknaden, säger han.

Flera lokala aktörer fanns på mässan, som Arbetsförmedlingen, Norra Västmanlands utbildningsförbund (NVU) samt kommunerna i norra länsdelen låg bakom.

– Vi får chans att attrahera intresserade elever, säger Erland Johansson.

Utbildningsmässor som den på Folkets hus är viktiga, menar Lena Pfeiffer.

– För varje person som börjar en utbildning så förbättras sysselsättningsstatistiken. På sikt kan det även sänka arbetslösheten, säger hon och tillägger:

– Eller ta alla som kommer från andra länder, som ibland redan har viss kompetens. Man måste inte alltid läsa i fem år utan ibland räcker det att validera kunskaperna och lära sig språket.

Fler öppet arbetslösa i Fagersta

Antalet inskrivna hos arbetsförmedlingen i norra länsdelen i januari i år (januari 2014 inom parentes), antingen öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd.

Fagersta

: 814 personer (777). Av dessa var 187 personer mellan mellan 18-24 år (237).

Norberg: 304 personer (249). 72 av dessa var mellan 18-24 år (76).

Skinnskatteberg

: 166 personer (167), varav 45 var mellan 18-24 år (48).

Annons