Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var ligger Bergslagen?

I samband med pågående utredning om den statliga regionala förvaltningen har Sjukvårdspartiet – Västmanland i yttrande till utredningen pekat på vikten av att undvika en permanent länsgräns eller en kommande regionkommungräns mellan de nuvarande länen Västmanland och Dalarna. En sådan gräns genom Bergslagen blir ett hinder i den framtida gruvbrytningens utveckling. De gamla gruvsamhällena och kommunerna behöver satsa på regional tillväxt i ett övergripande samarbete om arbetskraft och transporter. Gruvornas malm kommer att ställa stora krav på gemensam utveckling av infrastrukturen för att liksom tidigare bland annat transporteras till djuphamnen i Gävle.

Våra argument har uppenbarligen inte haft något större genomslag i aktuella debatter. Kommunalråden i Köping och Västerås kämpar för att malmen på järnväg ska transporteras till Västerås och Köping och därefter via Södertälje kanal leta sig ut på Östersjön. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter–Svärd uppvaktas intensivt samtidigt som politikerna i Dalarna försöker sälja sin delvis annorlunda syn på infrastrukturen till samma minister.

Länets moderata riksdagsledamöter kommenterar i dagarna alliansens presenterade budget genom att framhålla betydelsen för Västmanland av de satsningar som skall göras inom transportområdet för gruvindustrins utveckling. Infrastrukturministern blir då en naturlig regeringsrepresentant när budgeten presenteras i Västerås. I pressens kommentarer kan man läsa att ministern ställer sig positiv till en satsning på bergslagsmalmens transporter via hamnarna i Köping och Västerås.

Slutligen har näringsminister Annie Lööf utsett förra generaldirektören, Christina Lugnet, till samordnare för satsningen på gruvnäringen i sex län, däribland Västmanland. Eftersom det i uppdraget ingår att se över infrastruktur, kompetensförhöjning och kommunal service i samband med expansionen av gruvnäringen i de sex länen blir man naturligtvis både upprörd och förvånad över att Dalarna saknas.

Politikernas koncentrerade inriktning på Mälardalen får naturligtvis inte medföra att man i brist på kunskap och förståelse totalt bortser ifrån Bergslagens behov av framtida samverkan och samordning. Vet näringsministern och hennes medarbetare var Bergslagen ligger och vilken samordning som kommer att krävas i framtiden över den gamla länsgränsen mellan Västmanland och Dalarna? Eller utgår man från att ett samarbete mellan Christina Lugnet och Intresseföreningen Bergslaget ska överbrygga gränserna?

Gunnar Stenås,

Sjukvårdspartiet - Västmanland

Bosse Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel