Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tacksam och glad åt det församlingen gör

En del tror att jag är gudomligt trött på att år ut och år in få ta del av Stig Henriksson klagande mantra om allt som är kyrkans fel ...

Din goda förmåga att uttrycka dig i tal och skrift Stig, borde kunna flytta berg. I stället för att bekämpa församlingen med allt från inbjudningar med armbågen och betongsuggor till mängder av oändliga rättsprocesser, där du genom förhalning på förhalning verkar tro att lagen kommer att få en annan betydelse om man drar ut på den – så skulle det vara så makalöst mycket trevligare om du kunde vara glad och tacksam för att församlingen trots allt är en arbetsplats för 90-talet människor, är en trygg och utvecklande skolmiljö för hundratals barn och deras föräldrar, är en gemensam plattform för frivilliggrupper som besöker och stöttar kommunens äldre, har lokaler och personal som ställs till förfogande för att sjunga högt och lågt och ofta i många stämmor, ansvarar för att vackra kyrkogårdar förblir vackra och dessutom finns för alla människors stöd i med- och motgång – i eufori och katastrof. Detta bara för att nämna en liten del ...

Därtill finns det en finess som är lite häftig och borde imponera även på dig; det är helt och högst frivilligt om man vill vara medlem eller inte – och så gott som allt finns tillgängligt för alla ändå.

Detta gör att vi kan avliva myten om den pengastinna och giriga församlingen. Vårt mål är att göra så mycket bra verksamhet som det bara går – vara en värdefaktor för de som bor här, för de som inte bor här men även för de som av hunger eller nöd inte ens vet att vi existerar i ett land långt bort.

Tyvärr grumlas målet något av att någon, av någon outgrundlig anledning ville elda på flera ställen inne i församlingshemmet Lindgården mitt i natten för ett drygt år sedan.

Detta avbräck i kombination med det av Svenska kyrkan, nationellt upphandlande försäkringsbolagets fina värdeberäkningsmodeller – har gjort att en redan skuldsatt församling behöver uppta mer lån för att få fram minst lika fina verksamhetsytor som tidigare.

Men verksamheten tuffar oförtrutet vidare. Otroligt va? Vilken kämpaglöd!

Så Stig, jag bjöd in dig för att träffa och lära känna hela den dåvarande kyrkofullmäktigeförsamlingen för en del år sedan – jag oroar mig för att vi sa något ohövligt eller skrämde dig av misstag? I så fall ber jag om offentlig ursäkt. Min vision är att du med samma stolthet som jag känner, ska vilja samarbeta med Västanfors Västervåla församling – vår framgång kan bli din.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel