Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje äldre är fattig

Pensioner. När folkpensionen infördes för 100 år sedan var den ganska låg och följde sedan inte med kostnadsutvecklingen. Pensionen gick inte att leva på och går fortfarande inte att leva på för en stor del av Sveriges pensionärer.

I den allmänna pensionen finns ett grundskydd i form av en garantipension, som garanterar en lägsta skälig levnadsnivå. Men hur skälig är den, då den ligger under gränsen för fattigdom, 10 800 kronor i månaden?

Pensionsmyndigheten har redovisat en undersökning som visar att 35 procent av pensionärerna har en inkomststandard under 10 800, det vill säga räknas som fattiga.

Merparten av dessa är kvinnor som har en låg livsinkomst för att de har tagit stort ansvar för hem och barn och förvärvsarbetat i lägre utsträckning än männen. Var fjärde garantipensionär har en så låg inkomstgrundande pension att de enbart får garantibeloppet.

Jag tycker det är bedrövligt att garantipensionen ligger under fattigdomsgränsen. För många äldre är det svårt och krångligt att fylla i blanketter för att söka bostadstillägg och dessutom upplever många det som skamligt att leva på bidrag.

Tyvärr måste jag konstatera att vi har inte bara barnfattigdom utan också äldrefattigdom i vårt välmående land.

Politiker i Västmanland, vad har ni för lösningar på problemet?

distriktsordförande

SPF Västmanland

Elvy Bürger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel