Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje drabbas av hög surfnota

Att surfa med mobilen utomlands kan bli dyrt. En ny undersökning
gjord av flygjämförelsesajten Skyscanner visar att 38 procent, mer
än var tredje semesterfirare, någon gång fått oväntad hög
mobilräkning.

16 procent har fått en räkning på över 1 000 kronor och sju procent har tvingats betala över 2 500 kronor efter en utlandsresa.

-För många blir notan för mobilsurf en riktigt obehaglig överraskning, säger Mattias Grafström hos Telekområdgivarna till TT.

Bra tips

Orsaken är framför allt dataroaming. 86 procent av de tillfrågade anger att de använt internet i mobilen upp till 30 minuter per dag. Fem procent har varit inne på internet i över en timme.

-Allt fler vill kunna hålla kontakt med nära och kära när de är bortresta. Vissa använder sig av sociala medier, andra vill ringa och skicka sms. Internettjänster såsom Skype och Viber är visserligen gratis, men man måste fortfarande betala för internetkostnaden, säger Annica Jansson, Nordenchef på Skyscanner.

-Ett bra tips är att i förväg kolla om hotellet man ska bo på erbjuder gratis wi-fi, tipsar hon.

Prissänkning

Just nu genomförs dock prisändringar för datatrafiken inom EU. Att ringa från ett medlemsland till ett annat får kosta max 2 kronor plus moms per minut, pristaket på datatrafik blir strax under 4 kronor per megabyte. Ett sms får kosta högst 68 öre. Det finns också diskussioner inom EU att ta bort hela kostnaden för dataroaming. I Skyscanners undersökning, där 1 500 personer från 16 olika länder deltog, säger 76 procent att de skulle använda internet mer om det var gratis.

Stäng av

Är man ändå orolig finns det sätt att undvika hög mobilräkning efter resan. Först bör man stänga av mobilsvar innan man lämnar Sverige. Stäng också av roamingfunktionen i mobilen och leta i stället upp hotell och kaféer som erbjuder wi-fi.