Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra dåliga konsumtionsvanor håller i sig

Vi svenskar är experter på att springa i butiker och klicka hem plagg via nätet, något som det ibland kan bli lite för mycket av. Anna-Carin Gripwall som jobbar på Avfall Sverige är oroad över följderna "Vi behöver förlänga livscykeln på våra kläder för miljöns skull".

Annons

Vi konsumerar lika mycket som för tre år sedan, men antalet personer som väljer att sälja vidare har fördubblats. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Enligt Avfall Sverige och Traderas undersökning köper över 70 procent av alla svenskar kläder och skor som de inte behöver, en siffra som är oförändrad sedan tre år tillbaka.

Nära 40 procent av svenskarna erkänner att mer än hälften av det som hänger i garderoben sällan eller aldrig används. Av dessa kläder väljer 14 procent att slänga plaggen i soporna.

– En stor del av dessa plagg som slängs skulle säkert kunna återanvändas. Vi behöver förlänga livscykeln på våra kläder för miljöns skull och vi behöver satsa mer på allmän upplysning kring detta, säger Anna-Carin Gripwall på Avfall Sverige i ett pressmeddelande.

Men det finns även positiva siffror i denna undersökning. På tre år har antalet personer som väljer att sälja vidare sina kläder fördubblats .

– Dessa siffror stämmer väl överens med försäljningsutvecklingen på Tradera. Kläder är Traderas största kategori och bara under den här våren har antalet sålda plagg på Tradera ökat med hela 21%, vilket såklart är glädjande. Genom att sälja vidare sina plagg så får de ett längre liv, vilket är bra för vår planet, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Annons