Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdig vård till slutet

När man är sjuk och inget mer finns att göra då säger man att patienten är färdigbehandlad, oftast handlar det sedan om så kallad palliativ vård, vård i livets slutskede. Vad jag har förstått hamnar man här på Mitt Hjärta, avd 1 som är känd för mycket god omvårdnad och man får på ett värdigt sätt lämna detta liv, omgiven av personal eller anhöriga. Så önskar man att alla ska få ha det den sista tiden och jag har trott att så kommer det att fungera i framtiden också eftersom det inte finns något hospice här.

Undra på att mina öron glödde häromdagen när jag fick höra att man skickar hem patienter som behöver både vård och omsorg dygnet runt, att jag hör det från trovärdiga personer gör inte saken bättre. Att man sjukvårdsmässigt är färdigbehandlad, det förstår jag men man kan vara i stort behov av annan omsorg.

Jag har följt många till livets slut i mitt arbete och där har samtliga varit i stort behov av både vård och omsorg. Jag vet att det finns de som klarar sin basala omsorg på egen hand men de som inte gör det, vart ska de ta vägen?

Korttidsboende? De tror jag inte på, där finns uppenbarligen ej kunskap om palliativ vård.

Man blir vad jag förstår väldigt ensam på korttidsboendet om inte någon kommer utifrån. Ingen som tittar till. Tänk att ligga där ensam med alla sina tankar inför det förestående som de flesta är väl medvetna om.

Eftersom jag inte själv bor på orten men har anhöriga här så låter detta hårresande. Alla äldreboenden verkar fyllda, vad jag hört planeras inga nybyggnader. Där jag bor finns trygghetsboende, det vore något för Fagersta att ta efter, Dessutom är väl Fagersta en välbeställd kommun.

Det verkar ha fallit bort något i planeringen från färdigvårdad till sista andetaget. Tacksam om någon vill förklara hur ni tänker.

Fundersam och orolig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel