Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdplatserna räcker inte till

Brist på sköterskor ger brist på sängar. Vårdplatserna räcker inte till på sjukhuset i Västerås.

Alla planerade operationer i dag, onsdag, har ställts in för dem som skulle läggas in. Orsak: brist på sjuksköterskor och en anstormning av patienter.

Vid 16-tiden i går hade sjukhuset 23 överbeläggningar.

– Eftersom vi inte har tillräckligt med sköterskor måste vi ha ett 50-tal vårdplatser, alltså sängar, stängda i år. Det är inte hela avdelningar som stängts, utan delarav dem, förklarar sjukhuschef Birgitta Bartholdsson.

Enligt henne saknas ett 40-tal sköterskor.

– Vi har inte dragit in några tjänster, utan det är brist på sjuksköterskor i hela Sverige, poängterar hon.

Samtidigt har det varit ett väldigt tryck på akuten i Västerås de senaste dagarna.

– Vi vet inte varför, men det är likadant på andra sjukhus i närheten av oss just nu. Det är lite slumpen som styr, man kan ju inte rå över sjukdomar.

– Det enda vi kan göra när vi får in så många patienter är att ställa in operationer för att inte få in ännu fler. Vi har ju inte vårdplatser nog.

Stabsläge har införts på sjukhuset. Det är den lägsta formen av beredskapsläge och betyder bland annat att chefer ser över hela situationen och att lediga sjuksköterskor och undersköterskor rings in.

Birgitta Bartholdsson:

– För att minska trycket på akuten är det viktigt att i stället söka familjeläkare för mindre krämpor.