Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren vackrast på Nordirland

På våren gör Irland skäl för namnet den gröna ön. Längs den
sagolikt vackra kusten i norr är detta som tydligast, även om
miljontals blommande gula buskar, dramatiska svarta klippor och den
knallblå Atlanten bryter av det gröna.

- 37 000 stycken, någon måste ha räknat dem - vilket jobb!

Vi tittar på varandra och fascineras över detta jättepussel av fem- till tiokantiga basaltpelare i megaformat där vi skuttar fram med den grönsvarta kraterväggen i ryggen. Det för dagen stillsamma, klarblå havet är rakt framför oss.

Giant's Causeway - jättarnas gångbro - på Nordirlands underbart vackra nordkust är ett av de märkligaste Unesco-världsarv som finns, skapat genom en kombination av uppvällande het lava, extremt tryck och kylande hav för 60 miljoner år sedan.

Hit kommer så klart massor av turister. Det går fint att åka med reguljärbuss eller turistdito från Belfast eller Londonderry. Men kustvägen Causeway Coastal Route gör sig allra bäst om man tar bilen eller - med rejäl ork i benen - cyklar. För då kan man stanna när man vill. Och det vill man ofta eftersom naturscenerierna är så fina.

Sandstrand och klippöar

När vädret är klart ser man ända bort till Skottland under en stor del av kustturen. Som närmast är det 18 kilometer. Betydligt närmare är det till den karga lilla ön Rathlin, åtta kilometer från badorten Ballycastle. Mellan staden och ön gjorde radions uppfinnare Marconi sin allra första lyckade sändning 1898. Det är svårt att tro i dag då man känner sig som i en avkrok - om än med superb sandstrand. Tyvärr är Atlanten alldeles för kall nu på våren, men under högsommaren blir stranden packad av badgäster. Och till Rathlin går det båtar, något som fågelskådarna gillar.

Bara en kort bilfärd från Ballycastle ligger nästa "måste" längs kusten - den lilla klippön Carrick-a-Rede, förbunden med fastlandet av en 20 meter lång repbro ända sedan 1700-talet. Det var det extremt goda laxfisket som fick folk att söka sig ut till ön - en riskfylld syssla, för här kan det storma hårt även om solen just denna dag ger oss vårens första solbränna.

Svajig repbro

Repbron gungar betänkligt och en del besökare ser smått panikslagna ut när de inte kan låta bli att stirra ned i havet 30 meter under dem. Det uppvägs av att det är så vackert här. Men å andra sidan är det vackert hela den kilometerlånga promenaden från parkeringen till bron, som alltid bevakas när den är öppen - för säkerhets skull.

Nordirland är ett behändigt resmål då det är så litet. De korta avstånden gör att man enkelt får både stadsliv med museer, saluhallar och shoppingstråk i Belfast eller Londonderry på samma dag som man njuter av den böljande naturen. På våren bjuder den på ytterligare ett skådespel utöver grönskan och alla betande ulliga får - de miljontals blommande ärttörnebuskarna (Ulex europaeus).

Berömd whisky

En helt annan attraktion är Bushmills, det enda whiskydestilleriet på Nordirland och berömt vida omkring bland dem som gillar att läppja på den gyllengula spriten. Det finns visningsturer inklusive ett glas starkt - det sistnämnda en dålig idé om man kör bil och inte väljer att övernatta i byn Bushmill som gett whiskytillverkaren dess namn.

Vi avstår spriten och fortsätter till Londonderry, vars gamla stadskärna på en kulle ännu omges av en perfekt bevarad ringmur från 1600-talet, bred nog för en stillsam promenad. I år är Londonderry dessutom Storbritanniens kulturhuvudstad och därför särskilt populärt. För en snabblektion i stadens dramatiska historia och mer kunskap om "The Troubles", den långa konflikten mellan protestanter och katoliker på Nordirland, kan man ta en timslång guidad promenad runt murarna.

Omgiven av vårens blomsterprakt och fågelsång är det chockerande att höra om alla blodiga övergrepp som skett här under oroligheterna som pågick från 1960-talet fram till 1999.

Fakta/Nordirland

Allmänt

Nordirland hör till Europas vackraste områden. Ändå semestrar fåsvenskar där. Det främsta skälet är decennierna av blodigamotsättningar mellan protestanter och katoliker - känt där som "TheTroubles". Men ett fungerande fredsavtal har varit i kraft sedan1999 och den ekonomiska utvecklingen är synbar, inklusiveturistsatsningar som det omtalade Titanicmuseet. På senare tid haren del våldsamma demonstrationer åter genomförts, men i nuläget ärdet ändå säkert att turista här.

Valuta

1 brittiskt pund = 10,50 kronor. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Aningen lägre än i Sverige.

Säsong

April till oktober. Regndagar får man räkna med året runt, menapril och maj är torrast.

Resa dit

Inga direktflyg från Sverige. SAS, Aer Lingus och Ryanair flygeralla direkt från Sverige till Dublin. Därifrån kör man bil tillBelfast på två timmar, tar buss eller tåg. Norwegian flyger direkttill Dublin från Oslo och Köpenhamn. British Airways flyger tillBelfast via London, men det kostar över 4 000 kronor tur och returmedan en Ryanairbiljett till Dublin från Skavsta kan kosta under 1000 kronor.

Londonderry kulturhuvudstad

Officiellt kallas staden Derry och i år är den hetare än pålänge.

+Under 2013 är Londonderry Storbritanniens kulturhuvudstad. Läs merom vad som händer på: www.cityofculture2013.com.

+Londonderry har också prisats på Lonely Planets lista Best inTravel 2013. Reseförlaget ansåg att det är den fjärde hetastestaden i världen att besöka i år. En del av motiveringen löd:"Derry är ett strålande exempel på en stad som har studsat tillbakaefter år av svårigheter".

Läs mer

www.discovernorthernireland.com och www.gotobelfast.com är de officiellaturismhemsidorna för Nordirland respektive Belfast.

Stadsvandringar i Londonderry hittar man på www.derrycitytour.com