Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargarna visar sig ofta nära Skinnskatteberg

I Skinnskattebergstrakten finns flera kända vargrevir, och därför händer det då och då att boende får se varg. Sedan årsskiftet har vargar observerats 21 gånger, enligt länsstyrelsen.

Vargarna trivs bra i reviren kring Skinnskatteberg och ibland när de lämnar de djupa skogarna blir de synliga för oss människor.

Hittills i år har länsstyrelsen i Västmanland fått in 29 rapporter om vargobservationer runt om i länet, 21 av dem kommer från Skinnskatteberg. Ibland följer länsstyrelsen upp tipsen och ger sig ut på fältbesök för att kvalitetssäkra tipsen. Hittills i år har man kunnat säkra sex observationer med varierande antal vargar i Skinnskatteberg.

– Folk är duktiga på att rapportera in i Skinnskatteberg. Direkt när det blir snö observerar man mycket lättare och det är ju så att vargarna har varit mer aktiva i det området, berättar Håkan Gibro, naturbevakare på länsstyrelsen i Västmanland.

– Under januari, februari och mars börjar fjolårets nya vargar röra sig lite själva och då kan de röra sig på områden där de inte varit tidigare och vara lite nyfikna och oförsiktiga. På det viset kan de upplevas lite närgångna.

I Västmanland finns fyra vargrevir sedan 2006, Klotenreviret, Färnareviret, Hedbynreviret och Nornreviret. Då och då föryngrar sig vargstammen, senast 2012 i tre av reviren. Det finns även ett revir som kallas Klösta 2 som ligger strax söder om Färna där länsstyrelsen misstänker att ett nytt revir har tillkommit med två och att de gamla vargarna tryckts ut på grund av det och rör sig vidare.

Men att vara rädd för att gå i skogen under den här perioden tycker inte Håkan att man behöver vara.

– Risken att en frisk varg ska attackera en människa är minimal. Det finns inget fall i Sverige i modern tid och har mer med hur vi människor beter oss mot djuren än vad de gör. Att det dyker upp varg där folk bor förekommer rätt ofta men det är ovanligt att de blir närgångna. Om man ser varg ska man skrämma dem och inte göra dem vana vid människor. Vargen är lik en rödräv och väldigt anpassningsbar.

Ska man vara orolig om man är ute med hunden? – Har du hunden i koppel och gör dig själv till känna för vargen är risken liten att det händer något. Får den vittring av dig och du gör ljud och skrämmer den kommer den inte fram. Det har varit lugnt i Västmanland de sista två åren med ett angrepp på hund den sista tiden. Ofta är det då lösa hundar som springer i reviren och jagar. Det är ju ett jätteproblem och tragiskt för de som får uppleva det.

Hur stor är sannolikheten att möta en varg i Skinnskattebergs skogar? – Om man försöker finns det ju möjligheter, men annars är den inte jättestor. Då är det bäst att ta hjälp av någon som vet var de rör sig. Vi backspårar för det mesta. Kommer vi för nära märker inte vi det, då går de in i cirkel och så kollar de oss och sticker. Märker vi att vi kommer nära avbryter vi och fortsätter en annan dag. Man får inte förfölja fredat vilt, enda undantaget är jakt.

Vargen i Sverige

Sverige delar vargpopulation med Norge, men den största delen av populationen återfinns i Sverige där det finns mellan 320 och 380 vargar, enligt de senaste inventeringsresultaten.

Hela den Skandinaviska vargstammen härstammar från endast fem invandrande vargar från den finskryska populationen.

Vargar i Sverige har en mankhöjd på upp till 90 cm. Normala vikter för skandinaviska vargar är 35-55 kg. Hannar väger oftast mer än honorna.

På ett dygn kan en varg förflytta sig 7-8 mil, men normalt är ungefär 2 mil.

Vargen tillbringar normalt ungefär en tredjedel av dygnets timmar i rörelse.

I Skandinavien är älg det viktigaste bytesdjuret. Andra vanliga byten är rådjur, bäver och grävling.

Alla världens hundraser stammar från vargen.