Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen är inte hotet

Har under ganska lång tid sett ett antal insändare som på olika vis belyser problemen på ”landsbygden”, en för övrigt ganska svårplacerad plats som definieras av diverse avstånd till större orter.

Det avgjort största hot som framförs är förstås vargen. Den framtid som målas upp om vargen tillåts finnas kvar (eller Gud förbjude öka i antal) är väldigt dyster; ett dött, företagslöst landskap, där folk inte vågar lämna husets trygga vrå utan beväpning.

De främsta uppeldarna är jägarkåren, men på senare tid har även kommunpolitikerna anslutit sig. De jagar nog inte, däremot kanske de ägnar sig åt någon slags fiske?

I en insändare häromveckan stod att knappt 2,5 miljoner av Sveriges befolkning bor på landsbygden. Jägarkåren uppgår i dag till knappt 300 000 personer, varav säkert inte alla bor på landsbygden. Så max 10 procent av landsbygdens folk jagar. Vad tycker de andra om varg?

Ett annat hot som framförts till följd av vargen är att skogsnäringen hotas. Jaså? Själv arbetar jag i skogen

i vargområden, och det sägs aldrig ett ord bland oss i branschen om att gråben hotar vår överlevnad.

Snarare är det väl bra att vargen hjälper till att jaga älg, ett djur som orsakar tillväxtförluster på tallungskog för flera miljarder varje år. Ska vi prata reella faror så är björnen en mycket större, något som flera attacker på skogsarbetare de senaste åren visat.

Försök vända vargens närvaro till något positivt, företaget Wild Sweden är ett utmärkt exempel.

I ett annat reportage framförs att boende i närheten av en planerad vindkraftpark protesterar, ett bygge som kan vara bra att ha vid eventuell återuppstart av gruvnäringen här omkring. En annan insändare beklagade sig över eventuellt ökat buller från järnvägen i Västanfors, en följd av att flera transporter från industrier passerar.

Så hur ska vi ha det?

Ska vi konservera landsbygden precis som den har varit och skjuta skarpt på alla förändringar som kommer? Hotet stavas inte varg, utan oförmåga att vilja utvecklas och förändras. Bygg ut den digitala infrastrukturen ordentligt så att fler kan arbeta hemifrån och så att fler små företag vågar satsa i stället för flytta till större orter.

Få de styrande att sluta nedmontera servicen på landet, så kanske de unga flyttar ut i stället för ifrån. Fossila bränslen som bensin och diesel till att bilpendla långt lär väl knappast bli billigare sett över tid?

Skogsmulle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel