Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Varje led leder till någonting helt nytt”

När Bertil Foss kom till Norberg förundrades han över dess historia. Sedan 2005 driver han Släkt- och bygdeforskarföreningen Engelbrekt.

Norberg. Han arbetade hårt för att kunna ta ut en tidig pension. Som 61-åring la han yrket som byggnadstekniker åt sidan för att helhjärtat kunna syssla med sitt nyfunna intresse – släktforskning. Sedan 2005 driver han en släktforskarförening med 180 medlemmar.

Bertil Foss föddes på Karolinska i Stockholm 1946. En vecka gammal flyttade han tillsammans med sin mor och far till Arboga. Som sexåring hamnade familjen i Sundsvall där de bodde kvar till 1972. Uppväxten som ensambarn ser han positivt på.

– Jag har aldrig varit bortskämd trots det. I stället har jag fått slita för varje grej jag velat ha. Som liten var jag ofta med mina föräldrar på deras arbetsplatser och lärde mig mycket inom både restaurang- och verkstadsbranschen, säger Bertil.

När han själv skulle välja yrke blev det inom regementet som officer i luftvärnet. Under tiden Bertil var där (1964-1972) studerade han också.

– Jag tillbringade ett år med att läsa på försvarläroverk, ett år på ungdomslärarinstitutet i Östersund och läste pedagogik på universitet i Umeå.

1972 begav sig Bertil till Uppsala då hans dåvarande fru sökte arbete där. Själv började han inom trupp (militären), där han bland annat utbildade fältkockar och bilförare.

Tillsammans med henne har Bertil två barn, en dotter och en son.

1984 skilde de sig och Bertil flyttade till Enköping där han träffade en ny dam som han var gift med i sex år. De fick två barn.

Efter många år i ”trupplivet” kände Bertil sig rätt less och satsa i stället på att utbilda sig inom byggnadsteknik och tillbringade många år i byggbranschen till dess att han vid 61 års ålder valde att gå i pension.

Under sin yrkestid reste Bertil runt mycket och fick upp ögonen för en dam som befann sig på Fagersta Brukshollet. Sedan slutet av 80-talet är han särbo med denna kvinna, vid namn Siv.

På ålderns höst flyttade Bertils föräldrar till Norberg, där pappan hans hade sina rötter.

Efter föräldrarnas bortgång ärvde Bertil lägenheten i Norberg och har bott där sedan 1993.

Hans intresse för historia ledde honom in på släktforskning och han tillbringade mycket tid med att forska om Norberg och sin släkt.

2005 bildade han tillsammans med en nyfunnen vän, Gustav Gustavsson, föreningen Släkt- och bygdeforskarföreningen Engelbrekt.

I dag har de 180 medlemmar i föreningen och Bertil arbetar åtta timmar per dag, fem dagar i veckan med att hjälpa och utbilda norra länsbor i släktforskning. Själv har han koll på sitt släktträd så långt tillbaka som tidigt 1600-tal.

– Men på mammas sida tar det tvärstopp i mitten på 1800-talet. Det bästa med det här är att man får reda på så mycket om sig själv. Varje led leder till någonting nytt och intressant, säger Bertil.