Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa sevärdheter

Machu Picchu är favoritplatsen för alla turister, enligt en
omröstning på Trip Advisor. Här är hela listan på världens mest
omtyckta sevärdheter.

Efter över en miljon recensioner är det Peru som kan stoltsera med den mest populära turistattraktionen i världen. "Det var allt jag hoppades på" och "det överträffade våra förväntningar" är omdömen besökarna gav ruinstaden Machu Picchu, som befinner sig cirka 2 400 meter över havet. Tvåa på listan är Angkor Vat, det mest berömda templet i ruinstaden Angkor i norra Kambodja. I topp tre återfinns också Taj Mahal, ett mausoleum utanför Agra i Indien. Det byggdes mellan 1632 till 1643 för stormogulen Shah Jahans favorithustru. Den imponerande byggnaden är skapad i vit marmor med inläggningar av halvädelstenar i olika färger.

Alla sevärdheterna i topp tre är upptagna på Unescos världsarvslista.

Miljontals röster

Sammanlagt finns de mest omtyckta sevärdheterna i 39 länder över hela världen, uppdelade på bland annat bästa parker och museum.

Andra platser som utsågs var bland annat ruinstaden Petra i Jordanien och Bayontemplet i Kambodja, där hundratals enorma leende stenansikten är utplacerade. I Europa har bland annat Petruskyrkan i Vatikanstaten utsetts och de gamla stadsmurarna i Dubrovnik, Kroatien.

Här är de tio bästa attraktionerna:

1. Machu Picchu, Peru

2. Angkor Vat, Kambodja

3. Taj Mahal, Indien

4. Petra, Amman, Jordanien

5. Bayontemplet, Kambodja

6. Stora moskén, Cordoba, Spanien

7. Uppståndelsekyrkan, St Petersburg, Ryssland

8. Peterskyrkan, Vatikanen

9. De gamla stadsmurarna, Dubrovnik, Kroatien

10. Stortorget Rynek Glowny, Krakow, Polen