Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa stjärnhimlar

Nog för att man kan se en och annan stjärnbild hemma i
vintermörkret, men städernas ljus pajar ofta utsikten mer än man
kan tro. Den bästa stjärnskådningen finns i så kallade dark
sky-parker runtom i världen.

En internationell dark sky-park är en plats där stjärnhimlen inte är "förorenad" av ljus utan är extra tydlig.  I många av parkerna finns det också djur och natur som är extra spännande att uppleva nattetid.  Den brittiska tidningen The Telegraph tipsar om några av de bästa nattparkerna:

+ Northumberland National Park och Kielder Water and Forest Park i nordöstra England har tillsammans utsetts till Europas största dark sky-park av International Dark Sky Association.  I den ena parken finns ett stort observatorium och där anordnas även stjärnskådarläger. Läs mer på www.kielderobservatory.org.

+ Aoraki Mackenzie i Nya Zeeland är världens största dark sky-park, och innehåller både alptoppar, en stor sjö och ett väl tilltaget observatorium. Flera olika resebyråer ordnar stjärnskådarresor dit. Läs mer på www.mtcooknz.com/mackenzie/stargazing.

+ Natural Bridges National Monument i delstaten Utah i USA är park med naturliga stenbroar, som i sig är värda ett besök. Men platsens avlägsenhet gör också att det går att se upp mot 15 000 stjärnor därifrån vissa nätter, att jämföra med runt 500 en stjärnklar natt i en normalstor stad. Läs mer på www.nps.gov/nabr/naturescience/darkskypark.htm.