Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens läskigaste berg- och dalbanor

I Sverige kan man nu åka 121 meter upp i luften i en av världens
högsta gungor. Och det finns gott om skrämmande åkfärder ute i
världen. Här är tre av de värsta berg- och dalbanorna.

Eclipse på Gröna Lund är en av världens högsta gungor, där man snurrar runt 121 meter ovanför marken. En likadan finns nu också i Texas. Men världen är full av nöjesparker med berg- och dalbanor som är designade för att skrämma livet ur besökarna. Här är tre för de allra modigaste:

Gatekeeper, ohio

Den här attraktionen i Ohio skryter med världens högsta inverterade berg- och dalbana, på 52 meters höjd, (det vill säga att tåget åker under spåret och sätena är placerade under hjulet, vilket ger en känsla av att man flyger). Den är 1 269 meter lång och kommer upp i en hastighet av 108 kilometer i timmen. Dessutom har den ett fall på hela 50 meter.

Läs mer på: www.cedarpoint.com

Nefeskesen (Breath taker), Istanbul

I Istanbuls nyaste temapark Vialand finns en berg- och dalbana som når nästan 110 kilometer i timmen - på endast tre sekunder. Den är 1 000 meter lång och 65 meter hög.

Läs mer (på turkiska): www.vialand.com.tr

The Smiler, England

I Alton Towers ligger en berg- och dalbana designad för att riktigt skrämma slag på de som åker den. Man hyrde till och med in psykologer under byggandet av attraktionen, för att öka skrämselfaktorerna till max. Här vill man sudda ut gränsen mellan verklighet och illusion med olika knep som snurrande hjul, blinkande lampor och till och med ett särskilt kittlande.

Den är 1 170 meter lång och 30 meter hög. Maxfart är 85 kilometer i timmen. Läs mer på: www.altontowers.com