Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens outforskade platser

Från gigantiska grottsystem till Stora Barriärrevet, det finns
fortfarande områden kvar att utforska på jorden. Nu görs flera
ambitiösa kartläggningar av de otillgängliga platserna - och du kan
följa dem.

Det har blivit lättare att upptäcka världen i hemmet. Med några musklick kan Google Earth visa en gatubild i detalj, eller områden som hittills varit svåra att komma åt. Nu pågår dessutom flera ambitiösa kartläggningar av jorden - som vi alla kan ta del av. Här är tre projekt för att göra världen mer synlig.

Grottsystemet i västra Kentucky

I västra Kentucky, USA, finns världens längsta grottsystem. Och nu arbetar en grupp volontärer tillsammans med forskare för att kartlägga Mammouth Cave. Hittills har de gjort över 500 kilometer av de mystiska gångarna kända, där mer än 70 olika djurarter lever. Nu går det också att besöka delar av grottsystemet. För en - något fysiskt krävande - tour, kontakta Cave Research Foundation. Se mer på: www.cave-research.org

Arktis och Stora barriärrevet

Ett av Google Maps senaste projekt är att utforska kanadensiska Arktis, dit man bara kommer med flygplan eller båt. Cambridge Bay, som ligger i Kitikmeot-regionen i Nunavut, är en liten by med 1 500 invånare. De hjälper nu till att kartlägga det nordliga området. Andra otillgängliga platser som Google Maps nyligen gjort tillgängliga virtuellt är Amazonas i Brasilien och Det Stora Barriärrevet i Australien.

Se mer på: http://maps.google.com/streetview

Medelhavets botten

En grupp forskare undersöker nu havsbotten i Medelhavet och Egeiska havet, vid kusterna utanför Turkiet och Cypern. Bland annat har de utforskat ett berg som är 2 000 meter högt under ytan, och som en gång tros ha varit en ö ovanför vattenytan. Se mer om kartläggningen här.