Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens säkraste flygbolag

Ovanligt få olyckor med dödlig utgång inträffade under år 2013.
Men när världens säkraste flygbolag utses finns bara ett enda från
Europa med på listan.

Av sammanlagt 448 flygbolag får 137 full pott när webbsajten Airline ratings bedömer branschen. Bara ett enda europeiskt finns med i toppen: Virgin Atlantic är bland de tio bästa, med sju stjärnor av sju möjliga för säkerhet. De andra säkra flygbolagen kommer från Oceanien, Mellanöstern och Sydostasien.

Säkrast av alla är australiska Qantas, som inte haft en enda olycka med dödlig utgång sedan man började med jettrafik 1951.

Andra flygbolag som får toppbetyg är bland andra Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian och Singapore Airlines. 50 bolag fick dock nöja sig med tre eller mindre än tre av sju stjärnor. SAS får sju stjärnor för säkerhet men bara 3,5 för service. Norwegian och Ryanair får fem stjärnor var för säkerhet.

Minst säkra, med bara en stjärna vardera för säkerhet, är Scat från Kazakstan, afghanska Kam Air och Bluewing från Surinam

Säkert år

År 2013 var flygtrafiken ovanligt lite olycksdrabbad, enligt den oberoende organisationen Aviation Safety Network. Sammanlagt omkom 265 personer i 29 olyckor, vilket är rekordlågt. Det är egentligen ingen överraskning, enligt organisationens ordförande Harro Ranter.

-Sedan 1997 har det generella antalet flygplansolyckor haft en stadig och fortsatt nedgång, antagligen till stor del på grund av de säkerhetsansträngningar som görs av internationella flygorganisationer likt ICAO, IATA, Flight Safety Foundation och flygbranschen, säger han i ett pressmeddelande.