Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstjärnor på besök i Fagersta kabelpark

Fredrik Blomqvist är svensk juniormästare i vattensporten wakeskate.Tack vare kontakter lyckades han övertyga två av världens bästa utövare att komma och träna med honom.

Annons

- Jag vill också försöka ta mig till toppen och köra mot de allra bästa i världen, säger Fredrik Blomqvist.

Han gick på Brinellskolan och har varit elev på wakeboardgymnasiet. Nu jobbar han heltid på kabelparken i Fagersta – men satsar också på att bli så bra han kan i vattensporten wakeskate.

Wakeskate är en variant av wakeboard, där brädan är mindre och man inte har några bindningar kring fötterna. I stället står man helt fristående på brädan.

- Jag är nog den enda här i Fagersta som åker wakeskate och jag ville få hit Ben Horan och Ollie Moore för att träna och lära mig av dem, berättar Fredrik Blomqvist.

Ben Horan är från USA, medan Ollie Moore är från England. Bägge två tillhör världseliten i wakeskate och tävlar på proffstouren i USA, som heter The Wakeskate Tour.

- Båda placerade sig på topp tio senast och proffstouren är den tävling där de absolut bästa i världen är med och kör.

Hur fick du hit dem till Fagersta och Sverige?

- Oskar Gejler, en duktig wakeskateåkare som är svensk seniormästare, har varit över och tävlat i USA. Där blev han väldigt bra vän med både Ollie och Ben. Jag och Oskar kör mycket tillsammans i Sverige och det är på den vägen som det är, förklarar Blomqvist.

Vilka förväntningar hade du när det stod klart att de skulle komma hit?

- Ganska höga, faktiskt. Självklart är det otroligt kul och när man började åka för några år sedan så tittade man på videos med just Ben och Ollie. De är förebilder för mig och nu får jag själv köra med dem.

Blomqvist är som sagt svensk juniormästare i wakeskate och kom även tvåa i seniorklassen efter just sin vän och kollega Gejler. Och han sticker inte under stolen med att han själv skulle vilja bli lika bra som de två världsstjärnorna och få tävla på proffstouren för att kunna leva på sitt utövande.

- Nu har man ändå kommit en bit, samtidigt som man har fått se världseliten på nära håll. Både jag och Oskar känner oss färdiga med Sverige. Jag vill också försöka ta mig till toppen och köra mot de allra bästa i världen, säger Blomqvist.

Vad har Horan och Moore sagt om Fagersta och Sverige?

- De tycker att Sverige har varit kul, många annorlunda och häftiga miljöer. Det är lite kallare än vad de är vana vid, men de gillar verkligen Fagersta och Sverige.

Annons