Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen bara en av hundens faror

Huggormar, getingar, värmeslag och bilar som läcker glykol. Sommaren består av många faror för ett av våra mest populära husdjur.

Annons
Martti Latvala med sin schäfer Nixon och bordercollien Zipper. Ingemar Elfström har också schäfern Liston.

– Tidigare hade jag en schäfer som blev biten av huggorm. Jag märkte det inte förrän en timme senare när jag kom hem. Då hade hela halsen svällt upp och vi åkte direkt till veterinären och lyckligtvis så klarade hunden sig, säger hundägaren Martti Latvala. 

Ungefär 2000 hundar drabbas av huggormsbett varje år, enligt Agria. Bett som kan leda till allvarliga symptom men också till döden.

– Håll uppsikt om du ser att hunden stannar och nosar på någonting, då kan det vara en orm. Håll hunden lugn och åk så fort som möjligt till en veterinär om den blir biten, säger Ingemar Elfström, ordförande i Fagersta brukshundsklubb.

Huggormen är inte det enda djuret som kan skada hunden. Getingar kan också ge upphov till allvarliga symptom.

– Hundar vill ju gärna bita efter getingar och får de ett stick i halsen eller i svalget då kan det bli riktigt farligt, säger Ingemar Elfström.

Men under sommaren är det framförallt värmen som utgör den stora risken för våra fyrbenta vänner.

– Jag blir alltid lika förvånad när man ser att någon lämnat sin hund i bilen en varm dag. Förra året såg jag en hund som satt fast i en bil på en parkering när det var riktigt varmt. Då gick jag in i butiken och var riktigt förbannad och skällde ut ägaren, säger Martti Latvala.

Enligt Svenska Kennelklubben kan det bli upp emot 85 grader i en bil under soliga dagar.

– Det finns ju ingen som klarar sådana temperaturer och hundar svettas inte på samma sätt som oss människor heller, säger Martti Latvala.

Även om man ställer bilen i skuggan och drar ner rutan kan temperaturerna stiga fort inuti i bilen. Också utanför bilen kan värmen innebära problem för hunden, de kan bränna sig och få värmeslag menar Ingemar Elfström. Det viktigaste då, menar han, är att ha färskt och kallt vatten.

– De söker ju sig ofta till skuggan självmant också.

Våra bilar kan läcka glykol som genom sin söta doft är lockande för hundar.

– Det krävs inte mycket av vätskan för att det ska bli mycket allvarligt. Har du en flaska ståendes kan hunden bli frestad att bita i flaskan. Då är det illfart till djursjukhuset och få motgift som gäller, säger Ingemar Elfström.

Så undviker du sommarfarorna för din hund

Hundar saknar svettkörtlar så de påverkas snabbt av värme. Man märker om hunden drabbas av värmeslag på att hunden börjar dra snabba och tunga andetag, blir förvirrad eller börjar dregla. Då är det viktigt att snabbt få ner temperaturen genom att exempelivs spola av hunden med vatten.

Vissa hundar kan bli stressade i vattnet och drunkna. De går i vattnet som om de vore på land. Var uppmärksam på om hunden blir stressad och börjar slå i vattnet, då sjunker bakdelen och hunden kan drunka. Det finns flytvästar för hundar. 

Algblommning har bakterier som kan vara livsfarliga för hunden. Det finns fall där hundar dött av det. Kylarvätska med glykol smakar tyvärr gott för hundar. Små mängder kan vara väldigt allvarligt. Motgift måste ges så fort som möjligt.

Källa: Brukshundsklubben.se

Annons