Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vartannat brottsoffer utan stöd efter polisens omorganisation

En följd av polisens omorganisation som har pågått sedan 2015 är att många brottsoffer har blivit utan stöd, enligt Brottsofferjouren.

Annons

Brottsofferjouren har gjort en beräkning av hur stödet till brottsoffer skulle ha sett ut om man utgår från att polisen hade förmedlat lika många ärenden under de tre senaste åren som de gjorde 2014.

Resultatet pekar på att uppskattningsvis 37 000 brottsoffer i Sverige har gått miste om stöd från Brottsofferjouren från 2015 till och med 2017 vilket är en minskning med 44 procent.

Läs även [+]: Mordförsöket i Sala: ”Offret vaknade precis när misstänkta kvinnan skulle knivhugga honom”

Läs även: Man misstänkt för koppleri häktades under måndagen

När Brottsofferjouren jämförde hur många ärenden som polisen i Västmanland lämnat vidare till Brottsofferjouren år 2104 med ärendemängden år 2017 syntes en minskning med 46 procent, från 1.255 ärenden till 672.

– Det är närmare en halvering på tre år av de ärenden vi får från polisen. Det betyder att brottsutsatta, vittnen och anhöriga som kunde ha fått stöd från Brottsofferjouren inte har fått det, säger Eva Larsson, generalsekreterare på Brottsofferjouren Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning som nyligen presenterades har allmänhetens förtroende för polisen minskat. Även antalet polisanmälda brott minskar.

– Vi på Brottsofferjouren ställer oss frågan om det här hänger ihop. På tre år har 37.000 brottsoffer som kunde ha fått stöd från Brottsofferjouren inte fått det. Har det påverkat allmänhetens förtroende för Polisen och viljan att polisanmäla ett brott?, säger Eva Larsson.

Läs även: Rapport: Invånarna i Västmanland mycket tryggare i dag än för tio år sedan

Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson ochförbundsordförande Sven-Erik Alhem. Foto: Therese Wiberg /BOJ

Det här gör Brottsofferjouren:

Brottsofferjouren säkerställer att de fem kriterierna som ställs på stödverksamhet i EU:s brottsofferdirektiv uppfylls för brottsutsatta, vittnen och anhöriga genom att:

1) Berätta om rättsprocessen och om rättigheter, till exempel om brottsskadeersättning.

2) Hänvisa till specialiserade stödinsatser när så behövs, till exempel till psykolog.

3) Ge emotionellt stöd.

4) Ge råd om ekonomiska och praktiska frågor till följd av brottet.

5) Uppmärksamma berörda om vad som ökar eller minskar brottsoffrets vilja att delta i rättsprocessen. Uppmärksammar hur viktimisering, hot och vedergällning kan förebyggas eller undvikas. Till exempel att vittnen får enskilda väntrum inför rättegångar.

Annons