Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västanfors klart för allsvenskan

Skrällen är ett faktum. Västanfors IF spelar säsongen 2014/15 i Allsvenskan Norra.
– Det är upp till oss att visa att vi är värda platsen, säger VIF:s ordförande Bosse Axelsson.

Alla i Västanfors sa efter den gångna säsongen att det hade varit en fiaskosäsong. Målet att nå allsvenskan gick i kras och laget slutade bara fyra i division 1 Mellersta. Men sedan började saker hända. Först meddelade Göteborgsklubben Gais att man drog sig ur elitserien. I deras ställe fick allsvenska Tillberga platsen. Och sedan skulle Tillbergas plats ersättas. Klubb efter klubb tillfrågades. Alla tackade nej. Men i onsdags kom till slut frågan till Västanfors.

– Dessutom hade vi själva informerat förbundet, eftersom vi förstod att det var en del av de tillfrågade klubbarna som hade tackat nej, att vi hade ett seriöst intresse. Vi hade förberett lite funderingar, säger Bosse Axelsson.

På ett extrainsatt styrelsemöte under fredagskvällen klubbades så beslutet. Otroligt nog spelar Västanfors i allsvenskan den kommande säsongen. ”Fiaskot” slutade alltså med sanslös glädje för hela klubben.

– Vi har bestämt oss för att tacka ja, det har vi gjort. Vi hade en diskussion (på mötet) och de ledamöter som inte kunde vara med hade skriftligen meddelat sin uppfattning, säger Axelsson till FP.

Västanfors tar nu över Tillbergas plats i Allsvenskan Norra. Men samtidigt ställer det nya krav på klubben. Det är en stor skillnad på att spela i division 1 och i allsvenskan.

– De två stora frågorna är hur mycket mer det här innebär ekonomiskt och hur vi kan få en spelartrupp som klarar den här utmaningen. Vårt resonemang är att vi har tappat en del från säsongens spelarmaterial. Men mycket av grundstommen finns kvar och det laget presterade på försäsongen. Man såg att det fanns kvalitet som gjorde att vi inte skulle ha varit fyra utan vi skulle ha slagits där uppe. Mot Finspång och Köping (som spelade sig upp till allsvenskan) var vi med i alla fyra matcher. Det här är ingen efterhandskonstruktion, det är ett konstaterande. Det är fullt realistiskt att vara kvar i allsvenskan efter säsongen som komma skall. Det är upp till oss att visa att vi är värda platsen.

Axelsson är dock medveten om att det blir tuffare ekonomiskt att spela i allsvenskan. Därför vädjar han nu till hela klubben och alla runtomkring att ställa upp så mycket det går.

– Vi kommer inte att lägga en budget á la Tyresö (damfotbollslaget). Man får spela i Västanfors för att man tycker att det är kul att spela i Västanfors.

Det är tre saker som blir dyrare när Västanfors nu åter blir allsvenskt. Resor, domare och anmälningsavgiften. För att ekonomin ska gå ihop är det därför vitalt för klubben att alla bidrar.

– Vi kommer aldrig att vilja dra på oss ett minusresultat för att få spela på en viss nivå. Föreningen finns till för de unga som vill spela i framtiden också. Det blir ett rejält jobb för de som vill att vi ska spela i allsvenskan.

Och inte nog med att Västanfors nu är allsvenskt. Eftersom laget tar Tillbergas plats rakt av innebär det också att man får ett annandagsderby mot Köping IS – hemma på IP.

Här är Västanfors motståndare i vinter: Örebro SK, Falu BS, Katrineholm Bandy, Köpings IS, IFK Rättvik, IK Tellus, Borlänge Bandy, Gustavsbergs IF, HaparandaTornio BF, UNIK, Skutskärs IF.

Läs mer: Förtjänade Västanfors verkligen platsen i allsvenskan? Läs Bosse Axelssons resonemang i måndagens FP. Där berättar också sportchefen Björn Forsberg om hur truppbygget nu fortsätter. Och vad säger VIF-spelarna själva om chanserna i allsvenskan?