Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västanfors utarmas

När man börjar söka efter beslutsgången i samband med stängningen av Lennart Hellsing-biblioteket i Västanfors kan man utgå från sammanträdet med utbildnings- och fritidsnämnden den 19 juni 2012 då nämndens budgetförslag år 2013-2015 fastställdes och överlämnades till budgetberedningen. I detta förslag framgår följande:

”…några medel inte är avsatta från budget 2013 till fortsatt verksamhet avseende biblioteksfilialen i Västanfors, biblioteksfilialen i Ängelsberg, turistbyråverksamheten på Hembygdsgården samt …”

”…Detta innebär att boende i Västanfors och Ängelsberg inte längre kan erbjudas biblioteksverksamhet utan blir hänvisade till huvudbiblioteket i Fagersta. Den auktoriserade turistbyrån försvinner och turistbroschyrer kan inte tillhandahållas för kommuninnevånare eller besökare…”

”… Inför planperioden har en besparing lagts avseende upphörande av verksamheten på Bruksmuseet, vilket innebär att ett museum som speglar kommunens industrihistoria upphör och ett antal arrangemang får förläggas till andra lokaler…”

Budget för 2013 och plan för 2014-2015 behandlades därefter i kommunfullmäktige den 27 november. I paragraf 106 som avser utbildnings- och fritidsnämnden framgår att ramarna för biblioteket i Ängelsberg, turistbyrån på Hembygdsgården och Bruksmuseet ökas så att verksamheterna kan behållas.

Någon ökning för biblioteket i Västanfors återfanns dock inte varför fullmäktiges beslut i praktiken innebar en nedläggning.

Sune Andersson (S) och Jan Johansson (M) är ledamöter i den aktuella nämnden – Sune Andersson dessutom som förste vice ordförande. Båda dessa gruppledare har alltså deltagit i utarbetandet av nämndens budgetförslag och var dessutom närvarande vid fullmäktiges beslut i ärendet. Anita Lilja-Stenholm (FP) och Nils-Rune Lundén (KD) var också närvarande vid fullmäktiges sammanträde.

Hur kan ni och era partier förklara och försvara ett beslut som innebär en avveckling av biblioteket och en utarmning av livet för gamla och unga i Västanfors?

Var ni medvetna om att beslutet i fullmäktige innebar en nedläggning av biblioteket?

Kommer ni i utbildnings- och fritidsnämnden att inför kommande budgetbehandling upprepa förra årets hot mot biblioteket i Ängelsberg, turistbyrån och Bruksmuseet i förhoppningen att budgetberedningen åter ska skaka fram medel för ökade ramar?

Nils-Åke Grufman, Li Lundberg, Barbro Norström, Mats Olander, Birger Sahlberg,

Karl Sandkvist och Gunnar Stenås

Sjukvårdspartiet Västmanland

Birgitta Ahlkvist, Lennart Ahlkvist, Bo Berg, Jan Bergh, Mona Bergström,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel