Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås utsedd till Västmanlands bästa friluftskommun

Västerås är bäst i Västmanlands län på friluftsliv, tätt följd av Sala och Köping. Sett till hela landet hamnar Västerås på en delad åttondeplats, tillsammans med Örebro.

Annons

Västerås rankas högt bland annat tack vare sina friluftsaktiviteter för barn och ungdom och för personer med funktionsnedsättning, till exempel finns finns både kommunal naturskola och naturrum. I Västerås finns även ett friluftsråd och en tvärsektoriell samverkans- och planeringsgrupp.

Foto: Per Groth

Naturvårdsverkets står bakom utmärkelsen Sveriges friluftskommun tillsammans med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Tanken är att utmärkelsen ska uppmuntra och utveckla kommunernas arbete när det kommer till friluftsfrågor.

"Det är bra att friluftsfrågorna får en högre status hos kommunerna och att arbetet med naturvägledning och aktiviteter ökar", säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, i ett pressmeddelande.

Både Sala och Köping har klättrat i rankingen jämfört med i fjol och hamnar på plats 37 respektive 66 i undersökningen. Därefter följer Hallstahammar (plats 76) och Fagersta (201).

Arboga, Kungsör, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar deltog inte i studien – sammanlagt omfattade studien 208 av Sveriges 280 kommuner.

– Vi gläds åt att friluftsarbetet går framåt och vi ser att det finns mycket kraft i kommunerna. Det är också viktigt att se till att det arbete som idag görs, inte avstannar utan fortsätter att utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Vinnare i landet blev Sundsvall och före Västerås/Örebro kom även Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Tranås och Vilhelmina.

Annons