Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete mot farliga bakterier ger miljöpris

Infektionskliniken och överläkaren på Kirurgkliniken får dela på ett miljöpris. Gemensam nämnare: kampen mot resistena bakterier.

Annons

Vid veckans möte i Västmanlands regionfullmäktige deades årets miljöpris ut, i år fick två pristagare dela på priset.

Det gick till dels Abbas Chabok, överläkare på Kirurgkliniken, och till Infektionskliniken.

Abbas Chabok, överläkare på Kirurgkliniken, prisas.

Båda belönas för arbetet med att minska antibiotikaanvänningen och därmed minska utvecklingen av resistenta bakterier, det vill säga bakterirer som tål antibiotika.

– Miljöpristagarna visar hur en klok antibiotikaanvändning ger vinster för såväl ekonomi, arbetstid, patienter och miljön, säger regionrådet Andreas Porswald (MP), i ett pressmeddelande.

Så här lyder juryns motiveringar:

Infektionskliniken får miljöpriset för sitt arbetssätt för minskad användning av intravenös antibiotika. Ambitionen är att minska andelen bredspektrumantibiotika till fördel för smalare antibiotika. Arbetssättet minskar användningen av antibiotika, ger kortare vårdtider och minskar behovet av sjuksköterskeinsatser. Dessutom minskar den ekologiska påverkan och utvecklingen av resistenta bakterier motverkas.

Abbas Chabok får miljöpriset för sin forskning om divertikulit (inflammerade tarmfickor) där det visat sig att patienter med okomplicerad divertikulit inte behöver behandlas med antibiotika. Detta minskar kostnader för antibiotikaanvändning och halverar vårdkostnaderna så att dessa kan användas till bättre behövande patienter. Den stora vinsten är minskad risk för antibiotikaresistens.

Läs också: Västerås kan vinna miljöpris – för andra året i rad

Läs också: Tog bort lustgasen för miljön

Läs också: Västerås är Sveriges bästa energikommun

Annons