Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ett hotell i Västmanland är brandcertifierat

Brandskyddsföreningen vill att fler hotell i Västmanland skaffar en brandcertifiering. I dag är endast ett hotell i länet brandcertifierat.

Annons

Scandic hotell i Västerås.

53 hotell och vandrarhem finns i Västmanland – av dem är bara ett, Scandic i Västerås, brandcertifierat, enligt Brandskyddsföreningens undersökning.

– Tyvärr förlitar sig alltför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett stort hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

– Brandskyddsföreningen uppmanar fler hotell i Västmanland att ta sitt säkerhetsansvar. En brandcertifiering garanterar att gästerna kan sova tryggt och att personalen vet vad de ska göra om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Brandskyddsföreningen pekar på att räddningstjänsten rycker ut på cirka 120 hotellbränder varje år i Sverige, en var tredje dag – och dessutom en ökning av antalet hotellbränder med 50 procent sedan 2000-talets början.

Läs mer: Lista över landets alla brandcertifierade hotell

Beteckningen Brandskyddat hotell är en certifiering av att ett hotell som uppfyller samtliga lagkrav. Certifieringsprocessen utgörs av 65 punkter som inkluderar utbildning av personal, besiktning av utrymningslarm samt kontroll av rutiner, organisation och brandskyddspolicy.

Certifieringen, som finns i två steg – Brandskyddat hotell och Välbrandskyddat hotell – har tagits fram av Brandskyddsföreningen (som är en allmännyttig ideell förening) och besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita i dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons