Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek i våldsam förändring – bråk och stök led mot en ny sorts verksamhet spår bibliotekschefen Niclas Lindberg

Bråk, tjafs och rena hot kan göra att biblioteken på Bäckby och Råby i Västerås drar ner på öppettiderna och på sikt blir annorlunda verksamheter.

Samtidigt fortsätter en av förra årets mest infekterade kulturdebatter om stöket på biblioteken och ”tysthetsnormen”.

– Jag får en känsla av att det som händer på biblioteken på något vis görs till en symbol för uppfattningen att ”tiden är ur led”,
säger Niclas Lindberg, bibliotekschef i Västerås.

Annons

Under flera års tid har bibliotekspersonalen på Bäckby och Råby haft en tuff arbetssituation och flera polisanmälningar har gjorts.

Läs mer: Bibliotek tvingas minska öppettiderna efter hot mot personalen

I somras frikändes en 19-åring som åtalats för att ha hotat att bränna ner biblioteket på Råby. Det kunde inte uteslutas att det var någon annan i ”gänget” som framfört hotet. Från Bäckby bibliotek stals nyligen 20 datorer som skulle användas i en kurs där ungdomar skulle få lära sig kodning och misstankar har riktats mot personer som ofta vistas där.

– På Bäckby uppstår hotfulla situationer där personalen hamnar i konflikter med större grupper unga vuxna, men där har inte personalen upplevt direkta hot mot deras person. Det förekommer däremot på Råby där personal hotats och där de också har fotats och filmats i olika situationer, säger Niclas Lindberg.

I somras frikändes en 19-åring från att ha hotat att bränna ner Råby bibliotek.

Problemen och konflikterna uppstår under det tidsspann som är mellan att skolorna stänger klockan 15 och fritidsgårdarna öppnar klockan 18. Det gör att biblioteken är de enda öppna mötesplatserna där många unga samlas. En del av dem stör andra besökare, kastar böcker och beter sig illa mot personalen. Polis har många gånger tillkallats för att lugna ner situationer, men verksamheten har inte valt att anlita väktare även om det har diskuterats.

– Att ha väktare som står vid biblioteksdörren och övervakar alla som kommer, tycker inte vi är en bra idé. Ett bibliotek som övervakas av väktare välkomnar inte besökarna på ett sätt som vi vill och därför har vi jobbat för att hitta andra lösningar.

Läs också: Bäckby, we have a problem....

Bäckby bibliotek har gjort ett försök med att stänga efter skoldagens slut. Samtidigt har biblioteket haft öppet på lördagar som kompensation, men även då har det uppstått stök och tjafs som påverkat personalens arbetsmiljö.

– Det vi ser är att problemen uppstår just när inga andra verksamheter än biblioteken är öppna. Mellan klockan 10 och 15 är situationen hanterbar eftersom vi tillsammans med andra öppna och bemannade verksamheter får en fungerande helhet. Därför överväger vi nu att anpassa våra öppettider så att vi inte blir ensam öppen verksamhet vilket i så fall betyder att vi stänger biblioteken efter klockan 15.

Bäckby bibliotek har prövat att hålla stängt efter att skolan slutar för att undvika att personal och besökare utsätts för bråk och stök.

Den arbetstid som frigörs skulle i stället kunna användas för en uppsökande läsfrämjande verksamhet på förskolor, skolor och i seniorverksamheter.

– Vi planerar för att göra sådana förändringar efter jul. Är det så att personalen och facket uppfattar att situationen blir ohållbar redan innan dess, kan verksamheten i samråd stängas av arbetsmiljöskäl.

Niclas Lindberg är bibliotekschef i Västerås och tidigare generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

I en av förra årets mest infekterade kulturdebatter myntade Niclas Lindberg, då generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, begreppet ”tysthetsnormen”.

Läs mer: Niclas Lindberg ny chef för Västeråsbibblan

På Svenska Dagbladets ledarsida lyfte debattören Paulina Neuding frågan om bråk, stök och trakasserier på biblioteken. Ett av hennes exempel var Bäckby bibliotek och de polis- och väktaringripanden som gjorts där.

Hon och andra skribenter som argumenterade för kraftfulla tag att få lugn och ro på biblioteken etiketterades som ”bibliotekshögern” av vänsterdebattören Göran Greider som anade reaktionära drivkrafter bakom debatten.

Niclas Lindberg intog en position där han hävdade att biblioteken måste vidta åtgärder för att skapa trygg och säker arbetsmiljö åt sin personal. Samtidigt var han kritisk till den diskussion i sociala medier som övergick till att bibliotek alltid måste vara tysta, något som han menar är oförenligt med allt som ett bibliotek kan användas till.

– Jag har alltid hävdat att bibliotekens utmaning är att kunna välkomna alla. Det har fångats upp av bland andra ledarskribenter som ett argument att jag är emot all tystnad på bibliotek. Det är så klart inte sant.

Nu har debatten blossat upp igen och Paulina Neuding hävdar att tysthetsnormen besegrats i och med den situation på Råby och Bäckby som Niclas Lindberg fått i knät.

– Jag förstår inte den här debatten över huvud taget längre. Oavsett vad biblioteken gör så är det fel. Tidigare var kritiken att vi var för flata, när vi nu gör något åt situationen så beskrivs det som att vi ge efter. Om det vore så enkelt att vi bara kunde säga ”Nu får du vara tyst lille vän”, så skulle vi förstås göra det, men det här är mycket mer komplicerat ändå. Jag tycker att debatten har blivit intellektuellt ohederlig.

Upplever du att debatten egentligen handlar om något annat? Att stöket på biblioteken blir ett slagträ i diskussionen om den sociala situationen i de här områdena och om integrationen?

– Det är svårt för mig att spekulera i debattörers motiv. Jag får en känsla av att det som händer på biblioteken på något vis görs till en symbol för uppfattningen att ”tiden är ur led”, säger Niclas Lindberg, bibliotekschef i Västerås.

Som generalsekreterare för Svensk biblioteksförening myntade Niclas Lindberg begreppet

När VLT:s kulturredaktion i somras intervjuade Niclas Lindberg i samband med att han tillträdde som bibliotekschef, efterlyste han en mer uppriktig debatt om hur biblioteken som offentliga rum allt mer blivit en plats som människor med psykisk ohälsa, missbruk eller andra typer av utanförskap söker sig till därför att de inte längre har någon annanstans att ta vägen.

Läs mer: Bibliotekschefen hedras med förtjänstmedalj: "Skicklig yrkesgärning"

Den utvecklingen har gått längre på andra sidan Atlanten. I USA anställer nu biblioteken socialsekreterare och boendestödjare för att hjälpa de utslagna och utsatta som söker sin fristad där.

– Det har vi inte sett här ännu. Skälet till att det är biblioteken de här människorna söker sig till är förmodligen att biblioteken upplevs som neutrala platser där det inte är en myndighetsperson de träffar i samma mening, utan någon som de kan uppfatta mer som en jämlik eller kompis.

Så här lugnt är det inte alltid på Bäckby bibliotek.

I Västeråspolitiken nämns ofta kultu ren och kulturverksamheter som något som kan mildra de sociala problem som präglar stadsdelar som Bäckby och Råby. Finns det risk för att exempelvis biblioteksverksamheten får hantera problem som fritidsgården, polisen eller socialtjänsten borde ta tag i?

– Vi tror att problemen som uppstår på biblioteken kan hänga samman med att de här ungdomarna inte har någon annanstans att ta vägen. Vi har inte kompetens att hantera den situation som uppstår. Men samtidigt kanske behovet av det som vi inom biblioteksverksamheten ska verka för som läsfrämjande och språkutveckling är större än någonsin på Bäckby och Råby.

– En del av problemet tror jag är att vi i dag bedriver biblioteksverksamhet likadant över allt. Vi bygger ett hus, fyller det med böcker, tidningar och datorer och öppnar dörrarna. Jag tror att vi liksom andra kulturverksamheter behöver arbeta på ett annat vis, inte som stadsbiblioteket gör inne i centrum där besökarna redan knäckt koderna för hur ett bibliotek fungerar. I stället kommer vi behöva jobba uppsökande exempelvis i förskolorna och skolorna för att tidigt hjälpa barnen i de här områdena att själva erövra språket.

Annons