Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandattentat mot lägenhet i Västerås – kvinna förd till sjukhus

Vid klockan 00.30 kom larm om befarad lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus i Västerås. Polisen fick utrymma flera lägenheter.

Annons

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till adressen, ett flerfamiljshus på Vallby.

– När styrkan anlände brann det mycket på utsidan och vi befarade att det var en fullt utvecklad lägenhetsbrand, säger Per Larsen inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund, Räddsam.

Det var mycket rök i lägenheten, som ligger på bottenplan, men även i lägenheten på våningen ovanför.

– Det hade börjat brinna utanför och spridit sig till en lägenhet på markplan, säger inre befäl Per Larsen.

Två personer befann sig i lägenheten när det började brinna, men hade tagit sig ut innan räddningstjänsten kom fram.

– En av dem drog i sig lite rök och fördes med ambulans till sjukhus och kommer att vara kvar under natten för observation, säger Ivan Åslund, LKC-befäl vid polisen i Västmanland, vid 03-tiden.

Räddningstjänsten befarade att branden även spridit sig till lägenheten på andra våningen, men det hade bara brunnit på balkongen där.

– Men två fönsterrutor hade gått sönder till den lägenheten så det har varit ganska varmt, säger Per Larsen.

De boende i den lägenheten har evakuerats till en annan lägenhet.

Lägenheten på bottenplan blev brandskadad.

– Det är kolat och bränt.

Foto: Läsarbild

Då branden riskerade att sprida sig fick polis och räddningstjänst utrymma alla lägenheter i den aktuella portingången. Även lägenheterna i grannporten utrymdes, men där kunde de boende senare under natten återgå till sina lägenheter.

När VLT pratade med polisen vid niotiden på lördagsmorgonen hade alla de boende i de utrymda lägenheterna fått komma tillbaka igen.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har spärrat av lägenheten för teknisk undersökning. I nuläget finns ingen misstänkt.

För drygt en vecka sedan var det ett annat brandattentat på samma adress. Då hade någon okänd person tänt eld på en kolsäck, som stod intill husväggen. Vid det tillfället hade de boende själva lyckats släcka elden innan den hann sprida sig vidare.

Polisen känner inte till någon hotbild mot kvinnorna, men de har själva kontaktat polisen tidigare.

– De har själva ringt in ett par gånger och berättat om en figur utanför men såvitt de vet är de inte osams med någon eller utsatta för hot, säger Ivan Åslund, LKC-befäl vid polisen i Västmanland, till Aftonbladet.

Under lördagsförmiddagen ska tekniker undersöka lägenheten och poliser är fortfarande på plats för att bevaka den avspärrade lägenheten.

– Vi har lyssnat med mycket folk på platsen under natten, men ingen har sett eller hört något som vi kan nysta vidare i så nu får vi se om den tekniska undersökningen kan ge något, säger Christina Hagström, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västmanland.

David Sjöstrand/ Läsarbild