Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sänks avgifterna i vården – ny prislista från årsskiftet

Från årsskiftet föreslås en sänkning av flera patientavgifter i Region Västmanland. Bland annat ska läkarbesök på sjukhuset bli billigare.

Annons

Både läkarbesök på vårdcentraler och på sjukhuset föreslås bli billigare från årsskiftet.

Politikerna i regionstyrelsen har förslaget om nya patientavgifter uppe på tisdagens möte, den 30 maj. Förslaget ska vidare till regionfullmäktige men om den nya prislistan går igenom blir ett läkarbesök på sjukhuset 40 kronor billigare från årsskiftet, från 320 till 280 kronor och läkarbesök på vårdcentralen sänks med 10 kronor, från 150 till 140. Att det är billigare att besöka läkare inom primärvården beror på att Region Västmanland vill att patienterna i första hand ska vända sig dit.

Dessutom sänks avgiften för gynekologiskt cellprov från 200 kronor till 100 kronor och bukaorta-screening från 300 till 100 kronor, båda förs också in i högkostnadsskyddet.

Fler avgifter föreslås också försvinna, bland annat jourtilläggsavgiften och tillägget för hembesök, båda kostar 100 kronor i dag.

För våra pluskunder: Fler kvinnor behöver ta cellproverna

Det finns också en regel som säger att om en patient måste återkomma inom 24 timmar för att behandlingen inte har gett någon effekt så behöver man inte betala någon ny avgift. Men så kommer det inte att bli i fortsättningen utan man får betala en gång till. Anledningen är att den är svår att tillämpa och att oklarheter om vad som anses som "förväntad effekt", har lett till onödiga diskussioner för vårdpersonalen.

Förändringarna görs för att få en mer enhetlig taxa inom verksamheterna och underlätta både för patienter och personal.

Varje år får Region Västmanland in 130 miljoner kronor i patientavgifter från sjukhusvården, psykiatrin och primärvården. De nya avgifterna beräknas inte påverka inkomsterna i någon större utsträckning.

Annons