Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH stänger av fem studenter efter fusk – tre andra frias från misstankar

Fyra studenter på Mälardalens högskola stängs av i sex veckor vardera och en femte student i fyra veckor. Tre andra fuskanmälda studenter frias från misstankar.

Annons
Mälardalens högskola i Västerås. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Disciplinnämnden hade sex ärenden på bordet på tisdagens möte. Sammanlagt var åtta studenter anmälda.

En man och en kvinna, båda 19 år gamla, stängs av i sex veckor vardera efter fusk med en individuell hemtenta. De ska ha plagierat texter av varandra.

En 21-årig kvinna döms till samma straff för att på en individuell hemtenta ha plagierat en annan students arbete, främst på en fråga. Likheterna är slående, anser nämnden.

En kvinna i 40-årsåldern får också sex veckors avstängning för fusk på en individuell hemtenta. Hon ska ha plagierat en annan students arbete från höstterminen.

En 27-årig man stängs av i fyra veckor efter fusk på en individuell inlämningsuppgift. Han har plagierat två andra studenters arbeten. Han medger att han har haft tillgång till dessa men att han inte hade förstått att det var fusk.

En 25-årig kvinna frias från misstankar om fusk på en salstenta. Svaren på flera frågor var mycket lika eller identiska med texter från en föreläsning. Hennes förklaring att hon läst kompendiet ”många gånger” kan man inte bortse från, menar nämnden.

En 25-årig man och en 23-årig kvinna frias också från misstankarna om fusk. Läraren tyckte att deras svar var mycket lika eller identiska.

Paret försvarade sig med att de inte satt nära varandra på tentan men att de bor i hop och har studerat gamla tentor tillsammans. Nämnden ansåg att förklaringen var trovärdig och det inte var ”helt klarlagt” att det handlade om otillåtet samarbete.

Annons