Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna på en Svealandsregion sprack

Förslaget om en ny storregion i Svealand efter nästa val kommer inte att bli av, skriver SVT Örebro.

Annons

Enligt uppgifter till SVT har Centerpartiet och Kristdemokraterna dragit sig ur förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen och därmed finns det inte längre något stöd för att bilda Svealandsregionen.

Enligt förslaget skulle Västmanland tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Uppsala län, Örebro län och Sörmland bilda det nya storlänet Svealandsregionen.

Att slå ihop flera län till större regioner har diskuterats under många år – nu har ett konkret förslag på att bilda sex regioner i landet funnits, med syftet att samordna bland annat sjukvård och kollektivtrafik bättre.

Men kritiken har funnits från många håll på dålig demokratisk förankring och på vilka län som föreslagits för sammanslagning till storregioner.

Planerna skrinläggs nu på obestämd framtid att göra en storregion av Västmanland, Södermanland, Örebro, Uppsala, Dalarna och Gävleborg.

Moderaterna hoppade av förhandlingarna under onsdagen och under torsdagen var det alltså Centerpartiets och Kristdemokraternas tur att kasta in handduken.

Centerpartiets gruppledare och vice ordförande Anders W Jonsson säger till TT att regeringen inte vill gå C till mötes i viktiga frågor.

– Regeringen har tyvärr nobbat våra förslag om att förändra Sverige så att makten flyttar ut från Stockholm till regionerna, förklarade Anders W Jonsson.

Efter Moderaternas avhopp hade regeringen satt sina förhoppningar att dagens förhandlingar skulle kunna innebära ett en överenskommelse skulle slutas om att bilda två storregioner från 2019: Svealandsregionen och Götaland (nuvarande Västra Götalandsregionen samt Värmland).

Redan tidigare i veckan lades planerna på storregionen Norrland med de fyra nordligaste länen i malpåse efter stort motstånd både i Jämtland och i Norrbotten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har lett samtalen – och in dag är han mycket besviken.

– Det finns en vilja ute i landet, ett annat i riksdagen, säger Shekarabi som bedömer att frågan om regionsammanslagningar nu är borta för lång framtid.

Centerpartiet i Västmanland kommenterar sammanbrottet i regionförhandlingarna så här i ett pressmeddelande:

– Från Centerpartiet Västmanlands sida tycker jag det är tråkigt att förhandlingarna inte nådde ända fram. Men Centerpartiet har varit tydliga från början, vi vill inte bara diskutera en karta, utan ett tydligt innehåll där makt flyttas från staten till regionerna. Det har tydligen inte Regeringen och Socialdemokraterna varit intresserade av, säger Anna Gunstad Bäckman, distriktsordförande för Centerpartiet i Västmanland.

Oppositionsrådet i Landstinget Birgitta Andersson formulerar sig så här:

– Vi hade samma krav som i vårt remissvar som Anders W Jonsson och förhandlingsgruppen haft med i förhandlingarna, så även om det är en besvikelse att reformen inte blir av så är det naturligt, när nu Regeringen inte tillgodoser de krav som vi och även de andra centerdistrikten i det föreslagna Svealand lade fram i våra remissvar.

Denise Norström (S), landstingsråd i landstinget Västmanland, tycker att beskedet är "jättetråkigt", medan Tomas Högström (M), oppositionsråd i landstinget, säger att han "välkomnar beskedet", skriver P4 Sveriges Radio Västmanland.

I ett pressmeddelande uttalar sig Denise Norström vidare:

– På den regionala nivån i Svealand finns det en stor politisk uppslutning kring behoven av bildandet av storregioner. Alla landsting och i princip alla kommuner och företrädare för flertalet politiska partier är överens om betydelsen av större geografiska enheter för att kunna utveckla och stärka sjukvården, kollektivtrafiken, den regionala utvecklingen och kulturpolitiken. Därför är det oerhört tråkigt att allianspartierna hoppar av samtalen på nationell nivå.

Norström tror att frågan om storregioner nu är begravd för lång tid framåt men betonar att landstingets utmaningar inte för den skull försvinner utan fortfarande måste lösas.

– Nu får vi fokusera på att utöka samarbetet med närliggande landsting och regioner. Det är viktigt för att kunna gå framåt och lösa framtidens utmaningar inom sjukvård, infrastruktur och regional utveckling,. säger Denise Norström.

Annons