Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken för att bli utsatt för hot och våld på sjukhuset ökar – bristande rutiner skapar otrygg arbetsmiljö

Den 17 april genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Västmanlands sjukhus i Västerås och då uppdagades brister i sjukhusets rutiner för att skapa en trygg och säker arbetsmiljö för sina medarbetare.

Annons

Inspektionen genomfördes med anledning av en allvarlig händelse som tidigare inträffat på sjukhuset.

Det visade sig under inspektionen att risken för att bli utsatt för en hot- och våldssituation har ökat för personalen på sjukhuset.

För att förebygga att hotfulla situationer inte förvärras det finnas kunskap hos personalen om hur man hanterar dessa situationer. Den kunskapen är nödvändig för att arbetstagarna ska känna sig trygga på sin arbetsplats, beskriver Arbetsmiljöverket.

Här konstaterar Arbetsmiljöverket att det finns brister på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Så här beskriver de bristen i inspektionsmeddelandet: ”Ni saknar rutiner som säkerställer att arbetstagarna har tillräckliga kunskaper om de risker för hot och våld som finns i er verksamhet och om vad man bör göra för att undgå riskerna.”

För att inte riskera ett föreläggande eller förbud måste bristerna åtgärdas. Sjukhuset ska ta fram rutiner som säkerställer att personalen har tillräckliga kunskaper om risker för hot och våld i sitt arbete och hur de skyddar sig när hotfulla situationer uppstår.

Västmanlands sjukhus i Västerås.

Annons