Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så dåliga är västmanlänningarna på att gå till tandläkaren

Västeråsarna är bäst i länet på att gå till tandläkaren - men placerar sig ändå bara på genomsnittet i hela landet. Samtidigt är siffrorna för Fagersta och Skinnskatteberg oroväckande låga.

Annons

Enligt siffror från socialstyrelsen är västeråsarna bäst i länet på att gå till tandläkaren. 72,5 procent av västeråsarna gick till tandläkaren någon gång mellan 2013 och 2015. I botten av länet ligger Skinnskatteberg och Fagersta, där bara omkring 63 procent av befolkningen gick till tandläkaren under samma period.

Västerås medelmåttigt i jämförelse med Sverige

Både genomsnittet och medianvärdet för landet som helhet ligger omkring 72,5 procent - Västerås som toppar listan i Västmanland är alltså en medelkommun med svenska mått mätt. Det innebär alltså att alla kommuner i länet som har lägre siffror än Västerås ligger i undre halvan av "rankingen" i hela landet. Fagersta och Skinnskatteberg placerar sig till och med bland de sämsta femton kommunerna i landet.

Tydliga trender i hela landet

I topp i landet ligger Lidköping, där 83,7% av invånarna gått till tandläkaren under samma period. Sammantaget placerar sig Västergötlands kommuner mycket högt - av topp tio i landet ligger åtta kommuner i Västergötland.

I botten av listan hittas Happaranda med 54,1%, och även här finns en trend. Av de tio kommunerna där minst andel av invånarna gått till tandläkaren under perioden, ligger fem i Norrbotten.

– Socialstyrelsen har inte analyserat vad skillnaderna i besöksfrekvens består av. På en del platser kan det sannolikt utgöras av brist på tillgänglighet, tandvårdspersonal eller långa avstånd. Dock har Stockholms län en relativt låg besöksfrekvens, trots hög tandläkartäthet. Mellan olika kommuner kan det också föreligga socioekonomiska faktorer som resulterar i skillnader. Vi vet att socioekonomiskt svaga grupper, arbetssökande, utlandsfödda och personer med låg utbildning besöker tandvården i lägre utsträckning, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons