Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska biblioteken motverka falska nyheter

Årets Biblioteksting hålls i Västerås med temat alternativa fakta, ”fake news” och kunskapsresistens.

Annons

Stadsbiblioteket i Västerås.

Den 25 oktober hålls konferensen i Västerås med diskussioner om samhällsutmaningar och bibliotekets roll. Tanken är att diskussionerna ska ge politiker och beslutsfattare underlag och kunskaper om vad som sker i de olika biblioteksverksamheterna.

Bibliotekstinget är ett samarbete mellan stadsbiblioteken i Västerås, Eskilstuna och Örebro, Länsbiblioteket Sörmland, Mälardalens högskola, Örebro universitet, Region Örebro och Region Västmanland.

Medverkar gör bland annat Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, Åka Wikforss, professor i teoretisk filosofi och Erik Fichtelius som leder regerings uppdrag att fram en nationell biblioteksstrategi.

Bibliotekschefen för Västerås stadsbibliotek Niclas Lindberg, som tidigare var generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, kommer under dagen att presentera de olika jobben som görs på biblioteket gällande källkritik.

Maja Hagerman, författare och filosofie doktor vid Historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet kommer att hålla ett föredrag om faktahantering i samband med bokskrivande.

Konferensen hålls den 25 oktober klockan 09-16 på Aros Congress Center i Västerås.

Annons