Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex MDH-studenter fällda för fusk – en sjunde varnas

Mälardalens högskola stänger av sex studenter som har fuskat vid olika examinationer. En sjunde student får en varning.

Annons
Två av de fällda studenterna på Mälardalens högskola stängs av i nio veckor vardera. Tre andra studenter döms till sex veckors och en till fyra veckors avstängning från studierna.

Högskolans disciplinnämnd dömer två av studenterna till ovanligt långa straff. De stängs av i sammanlagt nio veckor vardera.

Den ena, en 20-årig man, hade dömts för fusk redan förra året. Nu fälls han för fusk med en uppsats som ”i stort är identisk” med en inlämningsuppgift från en gymnasiestudent för några år sedan.

Mannen hävdar att han själv skrev texten för ett par år sedan men aldrig skickade in den då och att gymnasiestudenten fick använda den som mall. En förklaring som nämnden ansåg som osannolik. Eftersom det var andra gången mannen fuskade fick han ett längre straff.

Den andra studenten, en kvinna i 30-årsåldern, fälldes för två fall av fusk. I det ena fallet plagierade hon textdelar från tre olika källor till en individuell inlämningsuppgift: en kurskamrats uppgift, en uppsats från Göteborgs universitet och en hemsida på internet.

Kvinnan medger att det finns likheter med uppsatsen och att hon kan ha blandat i hop texter eftersom hon läst mycket både på nätet och i böcker. Likheterna med kurskamratens uppgift kan bero på att de har utgått från samma material, menar kvinnan.

I ett annat fall har kvinnan haft otillåtet samarbete vid en hemtenta. Hon och en annan kvinna i 30-årsåldern hade ”identiska felskrivningar, samma felaktiga värden eller värden som inte efterfrågats”. Fusket renderade henne sex veckors avstängning från studierna vardera.

En tredje kvinna i 40-årsåldern var också inblandad i fallet. Hon varnas för att hon har låtit de andra se hennes hemtenta innan hon lämnade in den.

Två kvinnor, 26 respektive 34 år gamla, stängs av i sex veckor vardera. Nämnden anser att de har plagierat texter från internet i stället för att genomföra egna undersökningar.

Enligt plagieringsverktyget Urkund handlar det om textdelar som ”i hög grad liknar och på sina håll är identiska” med källorna. Kvinnorna försvarar sig med att de hade för dåliga förkunskaper för att kunna förstå hur de skulle utföra uppgiften.

En 27-årig kvinna som fuskat med en hemtenta stängs av i fyra veckor. Hon hade plagierat en annan students uppgift.

Kvinnan förklarar att hon bett om hjälp och tagit del av den andra studentens arbete för att få idéer och tips. Nämnden påpekar att likheterna i såväl formuleringar som ordval är slående.

Hittills i år har disciplinnämnden fällt totalt 39 studenter för fusk. Tolv studenter har friats från misstankar och två har blivit varnade.

Förra året fälldes rekordmånga studenter på Mälardalens högskola, 77 stycken.

Annons