Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SF lovar: "Priset på biobiljetter ska inte höjas i Västerås"

Vid årsskiftet höjdes momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent, vilket filmbranschen varit starkt kritiskt mot ända sedan regeringen lade fram sitt förslag i fjol.

Annons

Sveriges biografägare inledde en kampanj mot momshöjningen och ifrågasatte varför biofilm skulle momsbeskattas mer än exempelvis ett teaterbesök. I en uppmärksammad reklamfilm, som visades på biografer runt om i landet i våras, ställdes frågan: "Varför ska fredagsmys på biografen i Norrtälje ha 25 procents moms medan Fanny och Alexander på Kungliga Dramaten i Stockholm ha 6 procents moms?”.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke försvarade momshöjningen med att försäljningen av dvd-filmer är belagd med 25-procentig moms. Bio och hemma-bio skulle därmed jämställas i momshänseende enligt ministern.

Biobranschen fick se momshöjningen slå igenom vid årsskiftet och bland annat de Folkets hus-anslutna småbiograferna på mindre orter runt om i landet har vädrat sin oro över att de kan få svårt att kompensera den höjda momsen på annat sätt än på priset. Samtidigt är konkurrensen hård inom biobranschen så att höjda priser på småbiografer riskerar att leda till tapp av kunder, vilket kan tvinga de flesta biografer att hitta andra sätt att hantera momshöjningen på.

Läs också: "Bio lika mycket kultur som teater"

De marknadsledande biokedjorna i Sverige – SF Bio och Svenska Bio – har meddelat att de inte kommer att höja biljettpriserna utan att momshöjningen kommer att kompenseras på andra sätt.

– Den extra kostnad som momshöjningen innebär kommer att tas ut på annat sätt, till exempel genom att skjuta på en del investeringar samt att försöka locka ännu fler biobesökare till biograferna, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

SF Bio driver sammanlagt 38 biografer med 264 biosalonger på 22 orter. Svenska Bio (som ägs till 50 procent av SF Bio och till hälften av vd:n Peter Fornstam) har 35 biografer med 128 salonger på 32 orter i landet.

Folkets Hus och Parker är paraplyorganisation för 180 mindre biografer runt om i Sverige.

Annons