Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinfoniettan får utökad arbetstid – musikerna får tillbaka 60-procentiga tjänster

År 2016 beslutade en oenig styrelse för Västmanlandsmusiken att minska musikernas tjänstgöringsgrad – och därmed pengar i lönekuvertet – från 60 till 50 procent. Beslutet blev mycket omstritt. Nu ska Sinfoniettan återfå 60 procents tjänstgöringsgrad i två steg under 2018.
– Vi har minskat ledningsgruppen från fem till tre tjänster, bara det har sparat oss 1,3 miljoner kronor, säger Anders Teljebäck (S), ordförande i Västmanlandsmusikens styrelse.

Annons
När Sinfoniettans musiker gick ner från 60 till 50 procents tjänstgöringsgrad såg sig musiker tvungna att sluta – skillnaden innebar svårigheter att försörja sig.Nu återfår Sinfoniettan 60-procentiga tjänster i två steg.Bilden är tagen vid en konsert i mars i år, dirigent Eva Ollikainen.

VLT har tidigare redogjort för turerna kring neddragningarna. De senaste åren har varit en berg- och dalbana för Västerås Sinfonietta, dess medlemmar och dess publik. Från 50-procentig tjänstgöringsgrad till 60 kring 2013, nedläggningshot, nedläggningshotet avvärjt, från 60 till 50, musiker som slutat, Grammisvinst [+].

Nu kommer nästa del i berättelsen. Och det tack vare en miljon kronor. Västmanlandsmusikens styrelse har under torsdagen fattat beslut om budget för 2018 och prognos för 2019-2020. I den sifferexercisen ingår en miljon kronor som används för att utöka tjänstgöringsgraden och därmed ge musikerna samma chans till försörjning som de hade innan neddragningarna.

Utökningen sker i två steg under 2018: Från 1 januari är tjänstgöringsgraden 55 procent, från 1 juli 60 procent.

Anders Teljebäck (S), ordförande i Västmanlandsmusikens styrelse. Foto: Rune Jensen

Anders Teljebäck berättar att det är flera saker som skett sedan det omtvistade beslutet att dra ner tjänstgöringsgraden för ett och ett halvt år sedan. Utöver att ägarna skjutit till mer pengar, har Västmanlandsmusikens organisation och utbud förändrats under året.

– För det första har vi sett över organisationen. I början av året slutade vår förre direktör och han ersattes inte med någon extern rekrytering, dessutom lämnade en annan person ledningen som vi inte heller ersatte. Det innebar att ledningsgruppen minskade från fem till tre personer, bara där sparade vi minst 1,3 miljoner kronor.

Weeping Willows konsert med Sinfoniettan betydde mycket för Västmanlandsmusikens intäkter. Foto: Anders Forngren

Dessutom har Västmanlandsmusiken satsat på konserter med fler populära och bredare artister.

– Sinfoniettans konsert med Weeping Willows är ett exempel på det, men vi har också haft konserter med artister som Lena Philipsson och Jerry Williams. Det har betytt mycket på intäktssidan.

Den nya organisationen är mer sammanhållen och effektiv och ger oss mer musik för pengarna, förklarar Anders Teljebäck.

– Tidigare var hade Västmanlandsmusiken en stuprörsorganisation. Det innebar att Sinfoniettan av tradition leddes separat utan kontakt med den övriga verksamheten. Nu har vi i stället samlad all kreativ verksamhet under en ledning, orkesterchefen Rikard Gateau. Det innebär också att det finns mer samverkan inom organisationen. Vi har 33 superduktiga musiker som nu också kan bidra inom Västmanlandsmusikens andra verksamheter och medverka i fler evenemang.

Annons