Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott: färre skriver högskoleprovet

I dag bänkar sig 3 002 personer på Mälardalens högskola för att skriva högskoleprovet. Det är 6 procent färre än i fjol.

Annons

Högskoleprovet i Västerås (arkivbild).

Förra året var det 3 198 förhoppningsfulla som gjorde högskoleprovet under höstterminen.

Startskottet för provet är 8:30 och under Mälardalens högskolas försorg sker prov i Västerås, Eskilstuna, Köping, Katrineholm och Nyköping.

Kräftgången av antalet personer som skriver högskoleprovet på Mälardalens högskola går hand i hand med minskningen i hela landet som också landar på -6 procent. I år gör 66 258 personer högskoleprovet – att jämföras med 70 534 förra året (-4 276).

Läs mer: MDH håller ställningen bland studenterna.

Högskoleprovet arrangeras av 21 universitet och högskolor. Högskolan i Gävle är den enda provanordnaren som fått fler anmälningar i höst jämfört med förra året. Där ökar antalet anmälningar med 2,6 procent, från 1 459 anmälda hösten 2015 till 1 497 nu i höst.

Årets prov hålls på 120 orter runtom i landet. Enligt statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR) är 79 procent av de anmälda 24 år eller yngre. Den yngsta är född 2005. De två äldsta fyller 77 år i år.

Läs mer: Fuskare på högskoleprovet riskerar fängelse.

Facit kommer att publiceras fyra dagar efter provtillfället, onsdag den 2 november. Orddelen på provet brukar också publiceras på en rad tidningssajter så att hugade språkpoliser och andra besserwissrar kan testa sina kunskaper på universitetsnivå.

Läs mer: Allt om högskoleprovet.

Annons