Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås bäst för funktionsnedsatta – så rankas kommunerna i länet

Västerås utklassar länets övriga kommuner i tillgänglighetsarbete, visar Humanas tillgänglighetsbarometer.
Totalt rankas Västerås som nummer åtta i hela landet – ingen annan kommun i länet slår sig in på topp 100.

Annons

Västerås har sjunkit lite på den nationella rankingen – men är fortfarande en av landets bästa kommuner vad gäller tillgänglighetsarbete.

Det visar resultatet av omsorgsföretaget Humanas tillgänglighetsbarometer 2017, som presenterades under tisdagen. Från att ha varit fyra på rankingen förra året är Västerås i år åtta, bland de 197 kommuner som svarat på tillräckligt många frågor i för att rankas i undersökningen.

– Alla kommuner har en reell möjlighet att förbättra tillvaron för personer med funktionsnedsättning. Västerås får höga poäng i undersökningen och ska känna sig stolta, men inte nöjda. Vi hoppas att de och alla andra kommuner fortsätter arbeta i samma anda, säger Jonatan Arenius på Humana i ett pressmeddelande.

För övriga deltagande kommuner i länet är resultatet desto dystrare. Kungsör, Arboga, Sala och Hallstahammar hamnar samtliga på den undre halvan av barometern, en bra bit utanför topp 100. Köping och Surahammar har svarat på för få frågor för att rankas, medan Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg inte deltog.

Barometern bygger på en enkät som har skickats ut till alla 290 kommuner i landet. 235 av dessa har deltagit på något sätt. I enkäten har kommunerna dels svarat på frågor om sitt tillgänglighetsarbete, men också hur tillgängliga såväl fysiska platser som viktig information är för personer med olika typer av funktionsnedsättning.

Fakta: Så rankas kommunerna i Västmanland

Nationell ranking inom parentes

1) Västerås (8)

2) Kungsör (128)

3) Arboga (130)

4) Sala (137)

5) Hallstahammar (181)

Fagersta, Köping, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar rankades ej.

Annons