Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlänningar misstänkta för mordförsök – nekar till allt

De tre män som misstänks för mordförsöket på en krog i Gävle häktades under fredagen.
Samtliga nekar till alla anklagelser.
– Det här kommer nog att ta sin lilla tid, säger åklagare Peter Olofsson som leder förundersökningen.

Annons

Som GD berättat tidigare greps de tre männen, 22, 30 och 49 år gamla, under natten till tisdag i närheten av restaurang Interpool på Södra Kungsgatan. Trion försökte lämna platsen i bil med hanns ikapp av polis sedan de kört in i en kantsten.

De tre männen är hemmahörande i Västmanland och Stockholmsområdet – och har kopplingar till Bandidos. Den yngste av dem, som är i 20-årsåldern, kommer från Skinnskatteberg och har flera gånger dömts för misshandel, och avtjänat fängelsestraff för den senaste domen. Även den andra västmanlänningen, som kommer från Fagersta, har en lång lista domar bakom sig, bland annat för grov misshandel, narkotikabrott och olaga hot. Mannen som är född 1966 har anknytning till såväl Gävle som Stockholm, men har i tidigare rättsfall pekats ut som ledare för Bandidos i Västerås.

Strax innan hade två gäster på Interpool blivit knivhuggna. Ytterligare en man som följde efter de misstänkta gärningsmännen blev misshandlad med batong.

Tidigare samma kväll attackerades personal på biljardkrogen Eightball i Sandviken. Fyra personer ska ha gått in på krogen och bråkat med personalen. Enligt åklagare Peter Olofsson var det samma gäng som låg bakom det bråket.

På fredagen begärde han trion häktad misstänkta för mordförsök och grov misshandel i Gävle samt olaga hot och misshandel av tre personer i Sandviken. Han menade att det finns risk att männen försvårar utredningen eller undanröjer bevis om de släpps fria. Dessutom finns risk att de fortsätter sin brottsliga verksamhet. Tingsrätten höll med vilket gör att männen får stanna bakom lås och bom i 14 dagar. Om åklagaren behöver mer tid har han då möjlighet att begära omhäktning.

– Det finns många vittnen. Vi fortsätter att hålla förhör och gör lite tekniska undersökningar. Vi ska bland annat undersöka en kniv och en batong som tagits i beslag. Det har ju påståtts att det använts olika saker under mordförsöken och misshandeln, säger Peter Olofsson.

De tre männen, hemmahörande i Stockholmsområdet respektive Västmanland, har kopplingar till Bandidos och dess supporterklubb Chicanos. Den äldste av dem har pekats ut som president för Bandidos i Västerås. 30-åringen har tidigare dömts för olaga hot mot en dörrvakt på Allstar i Sandviken i samband med en Bandidosfest i Chicanos lokaler i fjol.

Misstankarna mot en 25-årige man som greps i Sandviken tidigare i veckan är avskrivna och han har försatts på fri fot av åklagaren.

Läs mer: Två knivhuggna – västmanlänningar misstänks för mordförsök

Annons