Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanland drabbas hårt när hundratals tåg ställs in

Västmanland drabbas hårt när SJ ställer in hundratals tåg från onsdagen och en vecka framåt.

Enligt SJ är orsaken att man måste laga vagnar och att spåren ska hinna röjas från is före jultrafiken.

Beslutet om att glesa ut trafiken den 12—19 december togs vid lunchtid på tisdagen. Sent på eftermiddagen fanns informationen på hemsidan.

Bakgrunden är att SJ har färre antal tåg att tillgå efter olyckor på sistone, bland annat älgkrockar samt en brand i måndags i ett lokstall i Hagalund som slagit ut ett helt X2000-sätt.

- Sedan packas snö och is in av tågen och vi behöver längre tid mellan avgångarna för att kunna avisa och underhålla spåren på ett bättre sätt, säger Mårten Dunér, presstalesman för SJ, till TT.

SJ lovar att ringa upp alla resenärer som lämnade ett telefonnummer vid beställningen, vilket de flesta gör.

- De som inte har lämnat sitt telefonnummer måste aktivt kontakta oss för att vi ska kunna diskutera deras resa.

TT: De kanske inte märker att tåget är inställt förrän de kommer till stationen.

- Den risken finns naturligtvis, säger Mårten Dunér.

SJ hoppas att alla som bokat ska kunna åka med ett tidigare eller senare tåg samma dag. Den som avstår sin resa får pengarna åter och slipper avbokningsavgift, oavsett vilken biljettyp man köpt.

Åtgärden kommer att märkas mest på stambanorna Stockholm—Malmö och Stockholm-Göteborg. Även regionaltrafiken i Mälardalen påverkas.

• Läs mer på www.sj.se för uppdateringar om hur fjärrtågen och regionaltrafiken påverkas. Antingen är tåget är inställt eller har färre antal vagnar än vid ordinarie trafik.

• Sträckor fjärrtåg: Stockholm—Göteborg, Göteborg—Stockholm, Köpenhamn—Stockholm, Malmö—Köpenhamn, Stockholm—Malmö, Malmö—Stockholm.

• Sträckor regionaltåg: Västerås—Sala, Sala—Linköping, Linköping—Sala, Linköping—Västerås, Stockholm—Eskilstuna, Eskilstuna—Stockholm, Stockholm—Arboga, Arboga—Stockholm, Arboga—Eskilstuna, Eskilstuna—Arboga.

Källa: SJ och TT