Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

164 vapen och 193 kilo ammunition – halvtid i vapenamnestin

Vapenamnestin har hittills resulterat i att hundratals vapen och enorma mängder ammunition har lämnats in till polisregion mitt.

Annons

Vi har tidigare berättat om vapenamnestin. Mellan 1 februari och 30 april kan den som inte har tillstånd att inneha skjutvapen och ammunition lämna in det till anonymt till polisen och kommer inte att straffas för innehavet.

Nu när den pågående vapenamnestin nått halvvägs, har totalt 5 206 vapen lämnats in i landet, varav 477 i region Mitt.

– Arbetet med mottagandet av vapen med stöd av amnestin flyter på. Mycket tack vare noggranna och ambitiösa medarbetare i receptioner. Antalet vapen hittills är nog ungefär i linje med vad jag förväntat mig. Dock är jag ganska säker på att mängden kommer att öka något mot slutet av april, säger Mikael Söderström, gruppchef polisregion mitt i ett pressmeddelande.

– Men tror inte vi kommer upp i samma nivåer som 2013. Det beror på att största delen av de vapen som lämnas in är äldre mer eller mindre uttjänta vapen som legat undangömda i källare eller på vindar. Det ska dock bli spännande att se hur inflödet har varit av vapen från kriminella miljöer när vi sammanfattar det hela senare i sommar, säger Mikael Söderström.

Antal inlämnade vapen region Mitt 1 februari - 16 mars 2018: 477 vapen har lämnats in i region Mitt.

Västmanland: 164 vapen, 193 kg ammunition.

Uppland: 103 vapen.

Gävleborg: 197 vapen, 150 kg ammunition.

Annons