Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 barn blev vräkta från sina hem under förra året

Kronofogdens mål är att inga barnfamiljer ska vräkas från sin bostad. Trots detta förlorade 24 barn sitt hem i Västmanland förra året.

Annons

24 barn i Västmanland tvingades flytta från sina hem i fjol.

Totalt gjordes 70 avhysningar runt om i Västmanland i fjol – flest i Västerås med 36 stycken. I Hallstahammar vräktes inga hushåll under 2016 och i Skinnskatteberg endast ett hushåll.

Flest barn blev vräkta i Västerås – 9 stycken – och i Arboga (7) och Köping (5).

Sett till landet som helhet minskade antalet barnfamiljer som blev av med sina bostäder med 18 procent, från 472 under 2015 till 387 i fjol.

Antalet vräkta barnfamiljer har minskat med hälften sedan Kronofogden införde en nollvision med målet att inga barnfamiljer ska behöva bli vräkta. I samarbete med flera länsstyrelser stöttar Kronofogden kommuner i det vräkningsförebyggande arbetet eftersom det är viktigt med en lokal samverkan mellan till exempel hyresvärdar, socialtjänst och budget- och skuldrådgivare.

- Det absolut bästa är om parterna kan lösa situationen utan att Kronofogden behöver kopplas in. Därför är det vräkningsförebyggande arbetet fortsatt mycket viktigt. Vi jobbar för att det ska finnas en lokal samverkan mellan till exempel hyresvärdar och kommunen i ett tidigt skede. Och vi kan stötta dem med vår kunskap, säger Lars Bodin, kommunikatör på Kronofogden.

70 hushåll vräktes i Västmanland under förra året.

Målet är att fånga upp problemen så tidigt att hushållet inte hamnar efter ekonomiskt så mycket att en vräkning är enda alternativet.

Nästan nio av tio vräkningar som berör barn sker på grund av hyresskulder. Den genomsnittliga hyresskulden är cirka 20 200 kronor och i nästan 40 procent av fallen sker vräkningen för hyresskulder under 10 000 kronor.

Antalet ansökningar om vräkning i landet som helhet gick förra året ned från 6 684 till 6 376, vilket motsvarar en minskning med knappt 5 procent. Antalet genomförda vräkningar minskade från 2 224 till 2 117.

En del av minskningen i antal vräkningar av barnfamiljer beror på att färre ekonomiskt utsatta barnfamiljer tar sig in på bostadsmarknaden – de hårdare kraven från bostadsbolaget gör att dessa hushåll inte ens får ett hyreskontrakt (de kan vräkas från) till att börja med.

Antalet hemlösa familjer som får hanka sig fram i tillfälliga bostäder och flytta från plats till plats ökar i antal i rask takt, fram för allt i våra tre storstadsområden.

Antal vräkningar samt antal drabbade barn

Västmanland totalt: 70 hushåll – 24 barn

Arboga: 8 – 7

Fagersta: 3 – 1

Hallstahammar: 0 – 0

Kungsör: 4 – 0

Köping: 7 – 5

Norberg: 3 – 0

Sala: 4 – 1

Skinnskatteberg: 1 – 0

Surahammar: 4 – 1

Västerås: 36 – 9

Annons